Aerodromi u Nišu i Kraljevu beleže manje putnika nego 2023. godine

Ograničen kratkom pistom i u blizini većih aerodroma, na Moravi nema avio-linija koje se obavljaju na komercijalnim osnovama već isključivo letova subvencionisanih iz budžeta Vlade Srbije

Aerodromi Morava u Kraljevu (KVO) i Konstantin Veliki (INI) u Nišu zabeležili su pad u broju putnika tokom prethodnog meseca.

Kroz terminal trećeg najvećeg aerodroma u Srbiji u martu je prošlo svega 488 putnika, a registrovano je ukupno 38 letova, pokazuju podaci JP Aerodromi Srbije. Mada predstavlja povećanje u odnosu na prethodna dva meseca kada je zabeleženo po 400 putnika (ukupno 1.288) , ovaj rezultat lošiji je nego u martu prethodne godine.

Kraljevački aerodrom je u trećem mesecu 2023. godine opslužio 703 putnika.

Morava šesti mesec za redom beleži smanjenje broja putnika što je sličan trend koji se može primetiti i na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu. Zajedničko za oba aerodroma osim loših rezultata jeste njihov operater – Javno preduzeće Aerodromi Srbije.

Niški aerodrom je u martu ove godine registrovao 27.303 putnika – za 3.292 manje nego lani. Situacija je bila slična u januaru i febraru kada je smanjenje bilo procentualno veće. U 2024. godini Niš je koristilo74.883 putnika, a u istom periodu 2023. godine 89.029.

Ograničen kratkom pistom i u blizini većih aerodroma, na Moravi nema avio-linija koje se obavljaju na komercijalnim osnovama već isključivo letova subvencionisanih iz budžeta Vlade Srbije. Reč je o celogodišnjoj ruti ka Istanbulu (IST) i linijama za Tivat (TIV) i Solun (SKG) koji se obavaljaju tokom letnje sezone.

Sa druge strane, niški aerodrom takođe ima letove ka Beogradu (BEG), Kelnu (CGN), Hanu (HHN), Istanbulu (IST) i Ljubljani (LJU) finansirane od strane države. Novac namenjen avio-kompanijama koje saobraćaju na linijama od javnog značaja (Public Service Obligation – PSO) dodeljen je Air Serbia.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić nedavno je izjavio da razgovara sa predstavnicima Air Serbia oko potencijalnog uvođenja novih linija sa aerodroma Niš o čemu možete pročitati u posebnoj vesti na Aero.rs.

UDARNA VEST.rs (Telegraf/Aero.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare