SITUACIJA NA TAČKI USIJANJA: Bajden se hitno vratio u Vašington zbog iranskog napada na Izrael

Bajden je u petak pozvao Iran na suzdržanost, ali je istovremeno saopštio da smatra da je napad Teherana na Izrael neizbežan.

Predsednik SAD, Džozef Bajden, danas će se vratiti u Vašington iz Delavera kako bi se konsultovao sa timom za nacionalnu bezbednost, dan nakon što je izjavio da će se iranski napad na Izrael dogoditi “pre, a ne kasnije“.

Bela kuća je saopštila da je Bajden skratio svoj boravak u Delaveru zbog razgovora o kriznoj situaciji na Bliskom istoku, prenosi Rojters.

Iranska revolucionarna garda (IRGC) je 1. aprila navela u saopštenju da je u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku ubijeno sedam vojnih savetnika, među kojima su bila dva generala i pet oficira, a Teheran je obećao da će uzvratiti.

Bajden je u petak pozvao Iran na suzdržanost, ali je istovremeno saopštio da smatra da je napad Teherana na Izrael neizbežan.

Podsetimo, Iran je obavestio arapske vlade da će napasti američke baze u regionu ako Vašington interveniše posle uzvratnih akcija Teherana protiv Izraela, koje će preduzeti kao odgovor na izraelski udar na iranski konzulat, u Damasku, prenosi američko izdanje Axios, pozivajući se na američke zvaničnike,.

Prema pisanju izdanja, iranske vlasti su takođe rekle vladama susednih arapskih država da smatraju Vašington odgovornim za izraelski napad, uprkos pokušajima SAD da se distanciraju od napada.

Prema proceni američkih obaveštajnih službi, piše Axios, Iran neće napasti američke baze osim ako nisu umešane sa Izraelom u njegov kontranapad. Vašington veruje da Iranci traže ograničen odgovor koji neće dovesti do regionalne eskalacije.

UDARNA VEST.rs (Republika)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare