SPREMITE SE, STIŽE PESAK IZ SAHARE! Srbija na udaru vrelog talasa, danas gori kao usred jula, ali nije sve tako sjajno: Dve pojave mogu da nam ZAGORČAJU ŽIVOT

Meteorolozi za danas najavljuju sunčano i toplo vreme sa temperaturama koje će biti i do skoro 32 stepena u hladu, što više odgovara vrednostima za maj, jun, i generalno letnje mesece nego za april.

Kako su saopštiti na sajtu RHMZ danas i početkom sledeće sedmice biće pretežno sunčano i toplo.

Danas i sledeće nedelje natprosečno toplo, bez kiše

– U ponedeljak i utorak u košavskom području duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, a najviša dnevna temperatura u većini mesta kretaće se od 28 do 31 stepeni Celzijusovih – navodi se na sajtu RHMZ.

Naročito zabrinjavaju prognoze za april, koje kažu da nas čekaju veoma male količine kiše. S obzirom da vegetacija u ovom periodu najviše buja, kiša je nepohodna.

Današnje vreme po gradovima

  • Beograd – od 15 do 28 stepeni
  • Novi Sad – od 11 do 28 stepeni
  • Kragujevac – od 9 do 28 stepeni
  • Niš – od 12 do 28 stepeni
  • Kopaonik – od 6 do 15 stepeni
  • Zlatibor – od 11 do 22 stepena

Velike temperaturne oscilacije između jutra i dana kao i prolećni umor loše utiču na većinu ljudi.

U narednim danima meteoropate mogu da očekuju pospanost, glavobolju, umor i malaksalost. Sve ovo su simptomi prolećnog umora i te kako mogu da remete dnevne aktivnosti, ali uprkos tome prolećni umor se ne tretira kao bolest.

Kako navode meteorolozi RHMZ iako će temperature biti daleko iznad proseka za ovaj period godine, one neće nepovoljno uticati na zdravstveno stanje ljudi.

 Biometeorološke prilike mogu imati povoljan uticaj na hronično obolele i osetljive osobe. Izvesna opreznost se savetuje srčanim bolesnicima. Moguća je pojava glavobolje u blažoj formi. Preporučuje se boravak na otvorenom uz umerenu fizičku aktivnost – navodi se na sajtu RHMZ.

Danas peščana oluja stiže u Srbiju

Nedavno, Evropu je zatekla neočekivana vest o dolasku masivne količine peska iz Sahare, procenjene na čak 180.000 tona. Ova pojava donosi sa sobom ne samo estetske promene, već i potencijalne posledice po kvalitet vazduha i zdravlje stanovništva.

– Negde do 7. ili 8. aprila u našem regionu nema pojave saharskog peska, osetiće se u subotu i nedelju blago južno strujanje, biće slično toplo kao i ovih prethodnih dana. Negde oko 9. 10. i 11. aprila kada se ciklon približi nama, ali nije ubedljivo da će da bude izražen kao ovaj što je bio pre dva ili tri dana, taj jezičak tog saharskog peska će biti iznad našeg područja, ali daleko slabije nego što je bilo – rekao je Nedeljko Todorović, meteorolog, u svojoj vremenskoj prognozi.

Hoće li biti snega

Todorović se osvrnuo i na to da li ćemo ove godine imati ponovo snežne padavine istakao da ove godine neće biti snega u aprilu. Posetimo, vreme prošlog aprila bilo je nalik decembarskom i januarskom, dok je u aprilu ove godine imamo totalno drugačiju sliku.

Meteorolog Todorović je ipak zvanično potvrdio da ove godine ipak nećemo imati bilo kakvih snežnih padavina.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare