RUSI GAĐALI ODESU, IMA ŽRTAVA: Ukrajinci celu noć proveli po skloništima, evo šta je bila META 

Od posledica udara izbio je požar, koji su spasioci brzo ugasili

Ruska vojska izvršila je balistički napad na Odesu izazvavši razaranja i žrtve. Unijan prenosi da su se kasno u subotu, tokom upozorenja o vazdušnom napadu, u gradu čule glasne eksplozije koje su čuli stanovnici različitih okruga.

Odbrambene snage južne Ukrajine apelovale su na stanovništvo da ostane u skloništima. Šef Odeske OVA Oleg Kiper i gradonačelnik Genadij Truhanov takođe su zamolili ljude da ne izlaze na ulice, da se ne izlažu opasnosti itd. Vlasti su posebno apelovale na stanovnike Odese i Odeskog okruga.

Ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija drugi put u toku dana, udario Odeščinu balističkim sredstvima.

„Juče kasno uveče ispalio je raketu, verovatno iskander-M, iznad Odese, usmerivši je na lučku infrastrukturu“, saopštile su Odbrambene snage Ukrajine.

Kako se navodi, od posledica udara izbio je požar, koji su spasioci brzo ugasili. Uništene su administrativne i tehničke zgrade. Povređena je radnica jednog od obližnjih preduzeća – ima akubarotraumu.

Prema nezvaničnim podacima, ima i žrtava u Odesi.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je za odbranu Ukrajine od ruske agresije potrebno 25 sistema Patriot.

„Da bi se Ukrajina u potpunosti zatvorila za budućnost poželjno je da ima 25 sistema Patriot, po šest do osam baterija. Svi naši partneri su toga dobro svesni, znaju čak i tačke na kojima treba da se nalaze relevantni sistemi.

U svetu postoji nekoliko Patriot sistema ili njima sličnih, koji takođe funkcionišu veoma dobro“, rekao je Zelenski za nacionalni teleton „Edini novini“, prenosi Ukrinform.

On je naveo da je reč o velikom broju sistema, ali i da je teritorija Ukrajine velika. Napomenuo je i da će Rusija nastaviti da napada ukrajinski energetski sistem.

„Uspeli smo da zaštitimo mnoge energetske objekte protivvazdušnom odbranom i ostalom zaštitom prvog, drugog i trećeg nivoa. Ali postoje rakete protiv kojih ti odbrambeni sistemi ne funkcionišu. Nažalost, ovde mogu da rade samo Patriot ili analogni sistemi“, rekao je Zelenski.

UDARNA VEST.rs (Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare