MINISTAR MALI NAJAVIO: Uskoro novo povećanje penzija

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike, kao dobre i veoma uspešne i pohvalila otpornost srpske privrede. Resorni ministar Siniša Mali rekao je da se novo povećanje pemzija može očekivati u periodu od avgusta do oktobra istakavši da inflacija pada i da se majska može očekivati u rasponu tri, plus-minus 1,5 procenat.

Ministar finansija u Vladi u tehničkom mandatu Siniša Mali kaže da je delegacija MMF-a, najvažnija finansijska insitucicija na svetu, potvrdila da nam je svaki makroekonomski pokazatelj dobar.

U poslednje dve godine penzije su povećane 56 odsto. Očekuje da se novo povećanje može planirati u periodu od avgusta do oktobra u zavisnosti od rezultata koji se postignu – ako se stvori višak koji se može vratiti građanima.

Kao veoma važno je istakao to što inflacija pada, i rekao da će ona u maju iznositi iznositi tri, plus-minus 1,5 procenat.

Naveo je da i da sa MMF-om dogovorena promena obračuna gasa za privredu od maja.

Resorni ministar je naglasio da je privredni rast prošle godine bio je 2,5 procenata BDP-a dok je javni javni dug je 48,2 procenta, daleko ispod nivoa Mastrihta.

Mali je ponovio da je stopa nezaposlenosti 9,1 odsto, prosečna zarada 818 evra koja bi do kraja ove godine treba da dostigne 920, 2025. hiljadu evra, a do 2027. 1.400 evra i penzije od 650 evra.

Naglasio je da je izložba Ekspo 2027. najveća razvojna šansa Srbije gde se očekuje tri miliona posetilaca.

Trenutno se gradi devet auto-puteva i brzih saobraćajnica što su novi izvori rasta, budući da posle puteva dolaze nove fabrike, naveo je Mali.

Do 2027 bruto domaći proizvod dostići će 100 milijardi evra, što će biti mnogo drugačija Srbija iz 2012. kada je bio 33 milijardi, zaključio je Mali.

UDARNA VEST.rs(kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare