Četvorica terorista iz Moskve uhapšena nakon potere: Ubili više od 90 ljudi, SAD upozorile Rusiju na mogući napad

Najmanje 90 osoba je ubijeno u terorističkom napadu u koncertnoj sali „Krokus siti hol“ u blizini Moskve. Najmanje 100 ljudi je ranjeno. Kako ruski mediji javljaju, policija je uhapsila četvoricu osumnjičenih, piše Nova.rs.

Oglasio se Savet bezbednosti nakon masakra 

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija osudio je u petak „gnusan i kukavički teroristički napad“ u koncertnoj dvorani Krokus siti hol u Moskvi. Članovi SB izrazili su i najdublje saučešće porodicama nastradalih i ruskom narodu, a povređenima poželeli brz i potpun oporavak.

Uhapšeni teroristi, kod njih pronađeni pasoši državljana Tadžikistana 

Dvojica osumnjičenih za koje se smatra da su umešani u sinoćnju pucnjavu su uhapšena su nakon potere automobilom, rekao je ruski političar Aleksandar Kinštajn.

„‘Reno’ u kojem su se vozili osumnjičeni otkriven je noću na području… regiona Brjansk. Automobil se nije zaustavio na zahtev službenika za sprovođenje zakona i pokušao je da pobegne. Tokom potere začuli su se pucnji i automobil se prevrnuo“, rekao je Kinštajn.

Jedan je osumnjičenih priveden na mestu prevrnutog automobila, rekao je, dok je drugi pobegao i uhapšen je oko 3.50 ujutro po lokalnom vremenu.

Ruski mediji navode da je u automobilu terorista pronađen pištolj, municija za jurišnu pušku i pasoši državljana Tadžikistana.

SAD tvrde da su upozorile Rusiju za potencijalni napad 

Sjedinjene Američke Države imaju obaveštajne podatke koji potvrđuju odgovornost islamske države za smrtonosnu pucnjavu na koncertu, izjavila su dva američka zvaničnika. Oni su rekli i da su Sjedinjene Američke Države upozorile Rusiju poslednjih nedelja na mogućnost napada.

„Ranije ovog meseca, američka vlada je imala informacije o planiranom terorističkom napadu u Moskvi, koji bi mogao da bude usmeren na velika okupljanja, uključujući koncerte, što je podsaklo Stejt Department da javno upozori Amerikance u Rusiji. Američka vlada takođe je podelila ove informacije s ruskim vlastima u skladu sa svojom dugogodišnjom politikom ‘dužnosti upozorenja'“, rekla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijana Votson.

Broj poginulih povećan na 93 

Trenutno je utvrđeno da je broj poginulih u terorističkom napadu na „Krokus siti hol“ 93, i dalje će se povećavati, navodi Telegram kanal RF. Prema preliminarnim podacima, uzroci smrti su rane od vatrenog oružja i trovanje produktima sagorevanja.

UDARNA VEST.rs (Nova.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare