Kancer može biti izlečiv u ovom slučaju: Lekari apeluju na žene, pregled barem jednom godišnje

Najčešći razlog koji žene navode kao izgovor za neodlazak na preglede jeste strah od moguće loše dijagnoze

U nedelji borbe protiv malignih bolesti, a u susret Svetskom danu obolelih od raka dojke, onkolozi poručuju da je kancer izlečiv ukoliko se otkrije u najranijoj fazi i apeluju da sve žene starije od 30 godina jednom godišnje obave ultrazvučni pregled dojke, a one starije od 40 godina mamografiju, prenosi RTV.

Vedrana Vukosavljević iz Novog Sada imala je 42 godine kada joj je dijagnostikovan agresivni tip kancera dojke. Hitno je operisana, kada su joj odstranjene obe dojke, i tri godine primala je terapiju.

Ona apeluje na sve žene da makar jednom godišnje odu na preventivne preglede.

„Ukoliko bi bilo više preventivnih pregleda, smanjili bismo broj ljudi sa težim, metastatskim karcinomima, čije je lečenje duže i teže“, rekla je Vedrana Vukosavljević.

Nažalost, poruke žena koje su prošle kroz mukotrpno lečenje još uvek ne dopiru dovoljno daleko. Prema statistikama, većina žena retko se odaziva na skrining programe, a nemaju ni naviku odlaska lekaru.

Najčešći razlog koji žene navode kao izgovor za neodlazak na preglede jeste strah od moguće loše dijagnoze.

„Žene se plaše, a kada reše da odu na preventivni pregled, kreću po upute, zakazuju… i na kraju kažu da ne mogu da odu, jer nemaju vremena. Moramo biti proaktivniji u vezi sa preventivnim pregledima u urbanim sredinama, da potencijalno mamografe stavimo u tržne centre, da žene ne moraju po upute“, rekao je prof. dr Lazar Popović sa Intituta za onkologiju.

Profesor Popović podseća na to da je svaki kancer izlečiv ukoliko se otkrije na vreme, u najranijem stadijumu, zahvaljujući, pored ostalog, i inovativnim terapijama, čija je lista o trošku države proširena krajem prošle godine, a u bolnicama će se naći najkasnije do juna.

UDARNA VEST.rs (Telegraf.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare