„NISTE NI PROČITALI IZVEŠTAJ ODIHR“ Brnabić ponovo odgovorila Rotu: Termin „fantomski glasači“ koji koristite, NE POSTOJI u dokumentu

Premijerka Ana Brnabić poručila je predsedniku Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihaelu Rotu da je bila šokirana kada je shvatila da nije ni pročitao izveštaj ODIHR-a o izborima u Srbiji.

Prethodno je Rot, na platformi „Iks“ (Tviter) reagujući na njenu konstataciju da Nemačka nije implementirala nijednu preporuku ODIHR od 2017. godine, rekao da Brnabić jeste u pravu i da Nemačka nije savršena i dodao da se, kako je rekao, „nikada nije desilo da je nezavisna institucija kao što je ODIHR potvrdila tako velike neregularnosti, plus pravljenje lažnih spiskova i fantomske glasače“.

Brnabić je u odgovoru navela je da Rot, „uzeo kao činjenicu ono što je čuo od njemu bliskih izvora“ i da“nastavlja da širi lažne vesti“.


„Da vam je stalo da pročitate izveštaj, videli biste da je ODIHR vrlo precizno izneo sledeće: Da su posredi tvrdnje o brojnim preminulim osobama na biračkom spisku i tvrdnje o velikom premeštaju glasača“, istakla je premijerka na platformi „Iks“.

Ona je dalje citirala izveštaj ODIHR u kome piše da su mnogi „TVRDILI da jedinstveni birački spisak sadrži brojne preminule osobe, među kojima i ljude iz inostranstva“, i o „NAVODNOM velikom organizovanom premeštaju birača u vezi sa lokalnim izborima“.

Brnabić dalje podseća da je ODIHR istakao da je Republička izborna komisija odlučila da savetuje ministarstvo javne uprave i ministarstvu policije da istraže biračke pozive, navodno, fiktivnim glasačima u Beogradu.

U izveštaju, dalje, piše da je „22. decembra CRTA je iznela izveštaj u kojem se TVDI da postoje dokazi organizovanom premeštanju glasača uoči 17. decembra, anomalije u glasačkom spisku, i nadgledanom glasanju, ukazujući na potencijalni uticaj na izborne rezultate“, ukazuje Brnabić i dodaje da se, takođe, ističe da su „vlasti odbile tvrdnje o fiktivnim registracijama glasača u Beogradu, upućujući na podatke u kojima se ukazuje na stabilnost broja upisanih glasača u glavnom gradu“.

„I tako dalje, i tako dalje. Termin ‘fantomski glasači’, koji koristite u tvitu, ne postoji u celom izveštaju. Znači, da ste pročitali izveštaj, i još se usuđujete da spočitavate to drugoj državi, videli biste da je ODIHR, vrlo tačno i precizno, citira sve to kao ‘navode i tvrdnje’, a ne kao činjenice, jer to je ono što jesu: neutemeljene, nepotkrepljene optužbe, koje su iznele opozicione partije“, napisala je Brnabić Rotu.

Ona je dodala da najmanje što može da uradi, ako već komentariše izveštaje o drugim državama, može da ih pročita pažljivo i detaljno.

„Ali ne, izabrali ste, opet, da širite lažne vesti, lažne izjave i dezinformacije o Srbiji, predsedniku i državnim institucijama. Na kraju, da vas podsetim da ste slavili lokalne izbore na severu KiM kada je 3,39 odsto populacije učestvovala, među kojima 13 Srba, nazvavši ih legitimnim i festivalom demokratije, kao i da i dalje podržavate ‘gradonačelnike’ koje je izabralo 3 odsto ljudi. Izbori održani u improvizovanim kontejnerima, pod direktnim nadzorom oružanih snaga. To su, za vas, ‘slobodni i fer’ izbori, ali optužbe i tvrdnje su dobar razlog da javno kažete da jedna zemlja nije funkcionalna demokratija„, poručila je Brnabić.

Ona je dodala i da se ozbiljni političari ne oslanjaju, ili bar ne bi trebalo, na lične preference, već na suve činjenice i principe.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare