„AMERIKANCI SE NIKADA NISU BORILI PROTIV RUSA“ Zelenski žestoko isprozivao Donalda Trampa i prvi put otkrio broj ukrajinski žrtava u ratu 

Zelenski je rekao da Rusija troši milijarde na širenje lažnih informacija o ratu i da je bila uspešna u korišćenju dezinformacija kao oružja i u uticaju na debatu u SAD.

Bivši američki predsednik, Donald Tramp, biće „protiv Amerikanaca“ ako odluči da podrži Rusiju pre Ukrajine, izjavio je u nedelju predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski.

U razgovoru sa Kejtlan Kolins iz CNN u Kijevu, Zelenski je rekao da „ne može da razume kako Donald Tramp može da bude na strani Putina“.

– Neverovatno je – dodao je.

Tramp, koji je na ivici da postane republikanski predsednički kandidat nakon pobede na republikanskim predizborima u Južnoj Karolini, u prošlosti je odbijao da kaže da li želi da Rusija ili Ukrajina pobede u ratu, navodi CNN.

Zelenski je rekao da veruje da Tramp, koji je takođe tvrdio da će okončati sukob u jednom danu ako bude izabran, ne razume Putinove ciljeve.

– Mislim da Donald Tramp ne poznaje Putina. Znam da ga je sreo, ali nikada se nije borio sa Putinom. Američka vojska se nikada nije borila sa vojskom Rusije. Nikada… Ja to bolje razumem. Mislim da on ne razume da Putin nikada neće stati – rekao je Zelenski.

Zelenski je rekao da Rusija troši milijarde na širenje lažnih informacija o ratu i da je bila uspešna u korišćenju dezinformacija kao oružja i u uticaju na debatu u SAD.

– Iznenadio sam se da su jaki čak i u Sjedinjenim Državama, u Evropskoj uniji, širom sveta. Oni su uložili mnogo novca u ovo. Povećanje broja ukrajinskih žrtava samo je jedan primer kako Rusija širi lažne narative – rekao je on.

Ranije u nedelju, Zelenski je prvi put objavio broj ukrajinskih vojnika koji su do sada poginuli u sukobu – 31.000.

On je rekao da je važno podeliti broj, jer „dosta nam je laži“, dodajući da čak i neki američki političari dele veoma netačne brojeve.

CNN ne može nezavisno da proveri brojke koje su stigle za vikend kada je Ukrajina obeležila dve godine od ruske invazije u punom obimu. Američki zvaničnici procenjuju da je oko 70.000 vojnika ubijeno, a skoro duplo veći broj ranjeno.

UDARNA VEST.rs (Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare