CRNOGORSKI ANALITIČARI O ODLUCI PREDSEDNIKA MILATOVIĆA: Nije iznenađujuće to što je napustio PES, pitanje je ZAŠTO SAD?

Politički analitičari ocenjuju da nije iznenađujuća odluka predsednika Crne Gore Jakova Milatovića da napusti Pokret Evropa sad (PES), čiji je bio potpredsednik.

Milatović je juče podneo ostavku na sve funkcije u PES, navodeći da je dosadašnji način rada partije „suprotan obećanom i vrednostima“ koje je imao na umu prilikom stvaranja Pokreta.

PES je saopštio tim povodom da je odavno primetna namera Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo napuštanjem partije.

Predsednik Upravnog odbora Centra za monitoring Zlatko Vujović ocenio je da odluka Milatovića nije iznenađenje.

„S obzirom na to da je odluka Jakova Milatovića o napuštanju partije doneta znatno ranije, logično je da se tražio adekvatan momenat da bi taj potez doneo najviše benefita onom ko ga povlači“, ocenio je za Pobjedu Vujović.

„Javnost se pripremala za takav scenario, a i bilo je više nego vidljiva netrpeljivost između dve ključne osobe u državi, ali i u PES-u. Ono što privlači pažnju jeste odgovor na pitanje zašto sad i sa kim je ovaj potez predsednik Milatović usaglasio“, kazao je on.

On je dodao da se to najbolje vidi na polju sektora bezbednosti, gde postoji visok stepen saglasnosti između Demokrata, Ure i Milatovića, a sa druge strane, sukob sa ljudima iz okruženja premijera Milojka Spajića.

„Pošto je sukob bio neizbežan, ovaj potez verovatno ima veze za pokušajem izazivanja vanrednih parlamentarnih izbora. Nije svejedno ako bi Spajićeva vlada pala, a da nije ispunila nijedno obećanje“, ocenio je Vujović.

On je ocenio i da premijeru Spajiću „vreme ubrzano curi, a potezi manjkaju“.

Kako je rekao, Spajić ima mnogo veće šanse na uspeh ako iskoristi poziciju premijera i izgradi mrežu saveznika. Ako prepusti inicijativu Milatoviću, predsednik Crne Gore uz pomoć prosrpskih i proruskih snaga i takozvanog centrističkog bloka može poraziti Spajića, kazao je Vujović.

Na pitanje kakve posledice za državu može imati sukob predsednika i premijera, Vujović je rekao da je jasno da se, ukoliko Milatović bude išao u destabilizaciju Vlade i pokušaj njenog rušenja, to može odraziti na evropske integracije.

„Milatović je dosad jasno isticao da su evropske integracije prioritet Crne Gore kome treba sve podrediti. Stoga želim da verujem da neće učiniti ništa što bi ugrozilo takav scenario, iako bi neki njegovi podržavaoci, a posebno zvanični Beograd, jasno želeli da se zaustavi ubrzavanje pregovora o crnogorskom članstvu u EU“, rekao je Vujović.

Profesorka na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović rekla je za Vijesti da je bilo je pitanje vremena kada će i ko od dvojice lidera istupiti iz PES, iako je veća zagonetka šta je bila konkretna kap koja je prelila čašu Milatoviću.

„Iako drugačije tvrdi u obrazloženju, udaljavanje od EU vrednosti, partitokratija, nepotizam i partijsko zapošljavanje teško može doći u obzir, ako se prisetimo ishoda konkursa za članove njegovog kabineta. Ako je stanje u društvu zaista onakvo kako je to predsednik u objavi opisao, i ako su izneverena očekivanja građana kojima su obećani drugačiji ishodi ‘demokratskih promena’, logično je bilo da oseća odgovornost za takvo stanje kao predsednik države, a ne kao potpredsednik partije“, rekla je Đukanović.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/Beta)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare