Velika prognoza RHMZ za proleće i leto 2024: Spremite se, čeka nas jedan mesec kiše i jedan „pakleno“ vruć

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je dugoročnu vremensku prognozu, sve do avgusta, a prema njoj – proleće i leto biće natprosečno topli, dok nas najveći „pakao“ čeka u julu.

Meteorolozi redovno pričaju o povećanju temperature na godišnjem nivou, a trend porasta temperature traje barem 20 godina.

Kada je u pitanju vremenska prognoza za ovo leto, jasno je da će temperature biti iznad proseka.

Topliji mart

Prema dugoročnoj vremenskoj prognozi RHMZ, mart ove godine će u većem delu Srbije biti topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini topliji i vlažniji. Mogući su slabi ili umereni jutarnji mrazevi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će u proseku biti viša za oko 1.4 stepeni.

U Beogradu i široj okolini vrednost srednje minimalne temperature biće oko 5,6 stepeni, a srednja maksimalna temperatura će imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će biti viša za oko jedan stepen.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 13,4 stepeni. U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 6 mm višim, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini suma padavina u martu iznosiće oko 47 mm.

I u aprilu više temperature

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko jedan stepen u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha oko 10,2 stepena.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za jedan do dva stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 19,3 stepena. Mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko dva mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 54 mm.

U maju kišovito

Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,4 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 13,5 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 24,1 stepen. Mesečna suma padavina u većem delu Srbije tokom maja će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko dva mm nižim, a u Jugoistočnoj Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 57 mm.

Jun topliji od proseka

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,6 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 16,9 stepeni, dok će srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biti iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0,6 stepeni u odnosu na višegodišnji.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 27,4 stepena. U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima oko 5 mm nižom u odnosu na višegodipnji prosek, a u Vojvodini biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima proseku oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 50 mm.

U julu toplotni talasi

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,7 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 19 stepeni.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0,9 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 30,3 stepeni.

Srednja mesečna suma padavina tokom jula biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 7 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 34 mm.

UDARNA VEST.rs (Nova.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare