SATELIT BEZ KONTROLE DANAS PADA NA ZEMLJU! „Nemoguće je tačno predvideti kada i gde“

Očekuje se da će satelit, koji je bez kontrole, proleteti kroz Zemljinu atmosferu u sredu ujutro, skoro 30 godina nakon svog lansiranja.

Poznat kao ERS-2, satelit bi trebao da se raspadne na komade prilikom ponovnog ulaska u atmosferu, od kojih će većina izgoreti, preneo je “Skaj njuz”. S obzirom da je ponovni ulazak u atmosferu “prirodan”, odnosno nekontrolisan od strane ljudi, nemoguće je tačno predvideti kada i gde će se to dogoditi, saopšteno je iz Evropske svemirske agencije (ESA).

Ali, kako se to vreme približava, ESA će moći da kaže više o tome.

Agencija je u ponedeljak objavila svoju poslednju prognozu, predviđajući da će satelit ponovo da uđe u atmosferu u sredu u 11.14 ujutro po istočnom vremenu, odnosno u 15.19 GMT a 16.19 po našem vremenu – “plus ili minus oko 19 sati”, piše Space.com. 

To je zato što postoji neizvesnost oko nepredvidljive solarne aktivnosti, što znači da bi ponovni ulazak mogao da se dogodi u satima pre ili posle predviđenog vremena.

ESA je u ponedeljak objavila fotografije satelita, načinjene između 14. januara i 3. februara kad je ERS-2 bio na visini od preko 300 kilometara. Mrtvi satelit je trenutno na visini od oko 200 km i pada brzinom od preko 10 km dnevno, sa rapidnim ubrzanjem pada. Kad dođe na 80 km, počeće da se raspada a potom će izgoreti. Neki fragmenti mogli bi da stignu do površine Zemlje, ali će najverovatnije pasti u okean.

ESA je rekla da su rizici povezani sa njegovim padom “veoma niski” i da ti fragmenti nisu ni toksični ni radioaktivni. 

ERS-2 lansiran je 21. aprila 1995. a njegova misija je okončana 2011. U vreme lansiranja je bio najsofisticiranija evropska letelica za posmatranje Zemlje. ESA je odlučila da mu okonča rad nakon 16 godina i izbaci ga iz orbite. To je uključilo njegovo premeštanje na niže visine, sa 785 na 573 km uz pomoć preostalog goriva, čime su smanjene šanse sudaranja sa nečim drugim u svemiru.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare