OVE TRI ZEMLJE DA SE SPREME ZA PUTINOV NAPAD Evropom se širi strah od rata, Medvedev preti: „Neprijatelji Rusije NESTAĆE SA LICA ZEMLJE“

Švedski ministar civilne odbrane pozvao je svoje građane da se pripreme za rat protiv Rusije. Načelnik norveške vojske želi da se naoruža kako bi za nekoliko godina bili spremni za rat. Visoki britanski general poziva svoju naciju da se mentalno pripremi za vojni sukob sa Vladimirom Putinom. Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus takođe želi da učini svoju zemlju „spremnom za rat“, dok Bundesvar već razmatra scenarije za veliku eskalaciju. Skoro dve godine nakon ruskog napada na Ukrajinu, Evropom se širi strah od rata.

Politikolog Tomas Jeger sa Univerziteta u Kelnu glavni razlog za ovakvo raspoloženje vidi u ruskim pretnjama da će „proširiti rat protiv Ukrajine“. Smatra da bi sledeće Putinove mete mogle biti baltičke države Litvanija, Letonija i Estonija kojima Kremlj preti zbog stanovništva koje govori ruskim jezikom, prenosi Bild.

Takođe, Jeger smatra da treba pomno pratiti propagandu u Rusiji kako bi se bolje shvatile Putinove namere: „Rusko društvo se svakog dana preko televizije priprema za rat protiv evropskih država.“ U Evropi, međutim, to „još nije svima došlo do pameti“ zbog čega je potrebno „uzdrmati javnost“.

– Cilj ukazivanja na predstojeću ratnu situaciju je da probudi donosioce odluka da konačno preduzmu akciju. Slabost oružanih snaga u državama EU je poziv Rusiji da se upusti u političko-vojnu ucenu – rekao je Jeger.

– Samo naoružane vojske deluju kao sredstvo odvraćanja od potencijalnih agresora. A Rusija nije potencijalni agresor, već stvarni – dodao je.

Holanđani zabrinuti zbog mogućeg sukoba Rusije i NATO

Mnogi građani Holandije zabrinuti su zbog mogućeg sukoba između Rusije i NATO-a, a čak dve trećine ispitanika se plaši da bi Moskva mogla da napadne njihovu zemlju, pokazuju rezultati istraživanja RTL Njusa.

Anketa, sprovedena nad 20.000 učesnika pokazala je da mnogi holandski stanovnici razmišljaju ili već pripremaju „komplet za hitne slučajeve“, posle nedavne preporuke najvišeg vojnog oficira NATO-a Roba Bauera da to učine.

Međutim, još uvek je više od polovine, 56 odsto, onih koji smatraju da je komplet za hitne slučajeve „trenutno nepotreban“, prenosi NL Tajms.

Upozorenje visokog oficira NATO

Najviši vojni oficir NATO-a, preporučio je prošle nedelje da se ljudi pripreme i nabave komplet za hitne slučajeve.

– Morate imati vodu, morate imati radio na baterijama i baterijsku lampu. Da biste bili sigurni da možete preživeti prvih 36 sati – rekao je tada Bauer.

Rob Bauer
Rob Bauer

Međutim, vlasnik jedne radnje u Holandiji koja prodaje proizvode za hitne slučajeve, poput filtera za vodu i konzervirane hrane, rekao je za RTL da trenutno dobro posluju, ali da to nije samo posledica Bauerovog upozorenja, s obzirom na to da je potražnja za njima porasla još od pandemije, ali i usled nedavnih nestanka struje i rizika od poplava.

Veber: „Evropljani da se pripreme za rat“

Lider Evropske narodne partije (EPP), najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu, Manfred Veber pozvao je Evropljane da se pripreme za rat, bez podrške SAD, i izgrade sopstvene nuklearne kapacitete.

Usled mogućeg povratka bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa u Belu kuću, Veber je opisao Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina kao dve osobe „koje su postavile okvir“ za 2024. godinu.

– Želimo NATO, ali moramo i da budemo dovoljno snažni da možemo da se odbranimo bez njega, ili u vreme Trampa – rekao je Veber u telefonskom intervjuu za Politiko.

On je dodao da, bez obzira na to ko će biti izabran za predsednika SAD, Evropa mora da bude sposobna da bude samostalna u pogledu spoljne politike i da bude nezavisna u samoodbrani.

Spominje se nuklearna opcija

Veber je, kada je reč o evropskoj nuklearnoj odbrani, rekao da Evropa mora da izgradi kapacitete za odvraćanje i da ima sposobnost za odbranu.

Ocenio je da je, kada je situacija toliko loša da nema drugog izlaza, nuklearna opcija odlučujuća.

NATO se trenutno u velikoj meri oslanja na američke nuklearne bojeve glave koje su raspoređene u šest vazduhoplovnih vojnih baza u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

Kako navodi „Politiko“, jedina zemlja u EU koja bi mogla da ima veću ulogu je Francuska, pošto raspolaže sa oko 300 nuklearnih bojevih glava, a Veber je ocenio da je vreme da se vrati ideja internacionalizacije francuskih snaga za nuklearno odvraćanje.

– Želeo bih da vidim evropsku dimenziju nuklearne odbrane kao dugoročni cilj. Ali sve dok to nije realno, trebalo bi da prihvatimo ponudu (francuskog predsednika Emanuela) Makrona i da sada razmislimo o tome kako francusko nuklearno naoružanje takođe može biti ugrađeno u evropske strukture – rekao je Veber.

Kina: Nastavićemo da organizujemo važne vojne operacije

Portparol kineskog ministarstva odbrane Vu Ćijan govorio je o konfliktu u Gazi i rekao da kineska vojska nastavlja sa obukom i, kako Rojters piše, „pripremama za rat“, i nastaviće regularno da organizuje važne vojne operacije.

Njegove izjave, dodaje britanska novinska agencija, dolaze usled napetosti koje tinjaju u Tajvanskom moreuzu, nakon predsedničkih i parlamentarnih izbora u regionu Tajvan ranije ovog meseca.

Medvedev: Neprijatelji Rusije nestaće sa lica zemlje

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, iskoristio je Dan sećanja na žrtve holokausta kako bi još jednom Evropi i Americi uputio pretnje.

– Kijev pokušava da izazove Rusku Federaciju i ceo civilizovan svet, a Rusija će učiniti sve da, baš kao pre 80 godina, njeni neprijatelji zauvek nestanu sa lica zemlje – poručio je juče.

Tramp: Sprečiću treći svetski rat

Bivši američki predsednik Tramp uveren je da bi on bio u stanju da spreči treći svetski rat ukoliko ponovo bude izabran za predsednika na izborima u novembru.

– Sprečiću treći svetski rat – rekao je Tramp, obraćajući se pristalicama u državi Nju Hempšir.

Tramp je naveo da bi bio u stanju da nađe rešenje za užasni sukob Rusije i Ukrajine, ističući da rat nikada ne bi počeo da je on bio predsednik početkom 2022. godine.

Prema njegovim rečima, činjenica da SAD „imaju slabog čoveka za predsednika“ isključuje svaku mogućnost izbegavanja sukoba u Ukrajini i u Pojasu Gaze.

Tramp je ranije nazvao aktuelnog američkog predsjednika Džoa Bajdena najgorim predsednikom u američkoj istoriji.

SAD će održati svoje 60. predsedničke izbore 5. novembra. Bajden je zvanično pokrenuo svoju kampanju za drugi mandat u Beloj kući 25. aprila, dok je Tramp najavio svoju kandidaturu za ponovni izbor u novembru 2022. godine, podseća TAS.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare