SVE ZATEGNUTIJI ODNOSI Ukrajina vodi spor sa vrlo bitnim SAVEZNIKOM

Lideri Poljske i Ukrajine obećali su da će uskoro rešiti politički spor koji opterećuje njihov ratni savez i da će ojačati saradnju u oblasti odbrane kako rat protiv Rusije ulazi u treću godinu.

Tokom svoje prve posete susednoj Ukrajini kao premijer, Donald Tusk je preneo poruku prijateljstva predsedniku Volodimiru Zelenskom i rekao da su se obe strane „složile“ oko protesta poljskih vozača kamiona.

„Poljska će učiniti sve da poveća šanse Ukrajine za pobedu u ovom ratu“, rekao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare. Varšava je ključni saveznik Kijeva u ratu protiv Rusije, ali su se njihovi odnosi poslednjih meseci pogoršali zbog graničnih blokada.

Vozači kamiona su se prošle nedelje složili da obustave proteste tražeći da se ukrajinske vozačke dozvole oduzmu za slobodan pristup EU do 1. marta.

„Razumemo suštinu razloga koji su doveli do ove situacije, ali pre svega pozivamo da se obrati pažnja na veličinu pretnje sa kojom se suočavaju naši narodi“, rekao je Zelenski i dodao da pozdravlja napore Poljske po tom pitanju.

Oba lidera su pozdravila planove za zajedničku proizvodnju naoružanja, a Zelenski je na Iks društvenoj mreži saopštio da su razgovarali o „novom obliku saradnje u cilju kupovine većih količina naoružanja za potrebe Ukrajine“. Nije ulazio u detalje.

Poljska vlada razmatra kako da pošalje više municije i vojne opreme u Ukrajinu kao deo novog paketa pomoći, izjavio je prošle nedelje ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski. Tuskova poseta se poklopila sa Danom jedinstva, kada Ukrajina slavi ujedinjenje istoka i zapada zemlje 1919. godine.

Zelenski je ovom prilikom najavio da planira da ponudi dvojno državljanstvo Ukrajincima i njihovim potomcima koji žive u inostranstvu, osim u Rusiji.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs/Index.hr/ Preneo: T.A.)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare