Grom iz vedra neba! Naftna velesila okrenula leđa Putinu i Siju – samo je jedna zemlja mogla da im pomuti planove…

Saudijska Arabija još uvek razmatra članstvo u BRIKS-u, nakon što je primila poziv te grupe za pridruživanje prethodine godine, saopštila su dva neimenovana izvora za Rojters.

Jedan od izvora istakao je da bi ta zalivska zemlja imala velike prednosti ukoliko se pridruži, buduči da su Kina i Indija najveći trgovinski partneri Rijada.

„Saudijska Arabija procenjuje potencijalnu korist, a onda će doneti odluku. Ovo je proces“, dodao je izvor.

Potencijalno pristupanje Saudijske Arabije BRIKS-u dolazi usled porasta tenzija između SAD s jedne strane i Kine i Rusije s druge, i izazvalo je zabrinutost u Vašingtonu.

Uprkos jakim vezama sa SAD, u Saudijskoj Arabiji se javlja sumnja zbog navodne smanjene posvećenosti Vašingtona bezbednosti u Zalivu, prenosi Rojters.

U utorak je ministar trgovine Saudijske Arabije na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu naglasio da se ta zemlja nije pridužila BRIKS-u, uprkos prethodim izveštajima medija da je članstvo Rijada u tom bloku osigurano. Saudijski mediji su kasnije uklonili te izveštaje.

Posle izjave saudijskog ministra, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je integracija Saudijske Arabije u BRIKS veoma važan posao koji se nastavio u sredu.

Grupa, koju trenutno čine Kina, Brazil, Rusija, Indija i Južna Afrika u avgustu su uputile poziv za priključenje i Etopiji, Iranu, Argentini, Egiptu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

UDARNA VEST.rs (Informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare