DA LI ĆE KRALJ ČARLS ABDICIRATI U VILIJAMOVU KORIST? Trenutno čeka operaciju, a ove vesti potresaju Britaniju od početka godine

Kralj Čarls trenutno je u bolnici gde čeka operaciju nakon što je otkriveno da ima problema sa prostatom koji će morati na taj način da se rešava. 

I dok se mnogi pitaju kako se kralj oseća i šta se tačno dešava sa njegovim zdravljem, drugi su usmereni na pitanje koje potresa Britaniju od samog početka 2024. godine.

Kraljica Margrita II od Danske objavila je pred Novu godinu da će se od 14. januara povući sa trona u korist svog sina. Danci su ovu vest lepo prihvatili, avest se brzo prenela svetom i napravila pravu pometnju u Velikoj Britaniji.

Kako prenosi DailyMailjavnost je tamo pozvala Čarlsa da učini isto i da abdicira ne bi li Vilijam došao na njegovo mesto. Pomenuti magazin je objavio „ekskluzivno“ vest o potencijalnoj abdikaciji, razgovarajući sa kraljevskim autorom Filom Dampijerom koji je rekao:

– Mora da vas natera da se zapitate da li bi za pet ili deset godina kralj Čarls mogao razmišljati o tome da učini isto ako mu zdravlje pati ili samo misli da je vlast pređe na Vilijama i Kejt dok su još mladi. Naša pokojna kraljica nikada ne bi abdicirala zbog onoga što se dogodilo 1936. kada je njen stric abdicirao i njen otac došao na presto. Ali vremena se menjaju.

Ova vest je pre desetak dana napravila haos u javnosti, a s obzirom da se zdravsrveno stanje kralja pogoršalo, mnogi se pitaju šta će se dalje dešavati. 

Abdikcija se u Velikoj Britaniji nije desila od 1936. godine, kada je Elizabetin stric kralj Edvard doneo odluku da se povuče sa trona u korist svog brata Džordža (Elizabetinog oca). Razlog za abdikciju je bila njegova želja da se oženi svojom ljubavnicom Volis Simpson. 

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva protivila se tom potezu i Edvard je doneo odluku da se povuče sa trona. Tada nastaje Zakon o abdiciji iz 1936. kojim je bilo kom Edvardovom nasledniku onemogućeno da bude deo linije nasledstva za tron.

Iako je Edvard VIII potpisao deklaraciju o abdikaciji 10. decembra 1936 ostao je kralj sve dok nije dao kraljevsku saglasnost na Deklaraciju o abdikaciji Njegovog Veličanstva, što je i učinio 11. decembra u 13.52 popodne, kada je zakon odmah stupio na snagu.

Nakon što je vladao manje od godinu dana, Edvard VIII postaje prvi engleski monarh koji se dobrovoljno odrekao prestola. Veče kada je abdicirao kralj je dao izjavu na radiju u kojoj je rekao:

– Utvrdio sam da je nemoguće da nosim težak teret odgovornosti i da obavljam dužnosti kralja, kao što bih želeo, bez pomoći i podrška žene koju volim.”

Dana 12. decembra, njegov mlađi brat, vojvoda od Jorka, proglašen je za kralja Džordža VI, prenosi History.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/A.G.)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare