IAKO SU DECA VAKCINISANA, ŠALJITE IH NA BATUT! Sve više slučajeva VELIKOG KAŠLJA: Do 6. decembra 458 slučajeva, a sada 833 

Sve je više slučajeva velikog kašlja.

Srbiji, problemi u dijagnostikovanju velikog kašlja kod dece postaju sve izraženiji. Iako postoji jasna preporukaGradskog zavoda za javno zdravlje da deca sa simptomima kašlja koji traje duže od dve nedelje treba da budu testirana, pojedini pedijatri se oglušuju o ove smernice. Umesto da šalju decu na testiranje u Institut za javno zdravlje „Batut“, mnogi lekari leče decu od laringitisa ili astme, a kasnije se ispostavlja da je reč zapravo o velikom kašlju.

Jedan od čitalaca Kurira podelio je svoje iskustvo u kojem je čak tri pedijatra pregledalo njegovu ćerku, koja je kašljala duže od dva meseca, ali nijedan od njih nije pomenuo mogućnost velikog kašlja i testiranja. Tek nakon insistiranja, dete je konačno testirano u „Batutu“ i utvrđeno je da je zaista reč o velikom kašlju. Slični slučajevi zanemarivanja simptoma se dešavaju i u školama, gde su deca lečena od astme, a kasnije im je dijagnostikovan veliki kašalj.

Prema poslednjim podacima, u Beogradu je registrovano 409 potvrđenih slučajeva velikog kašlja. Bolest prolazi kroz tri stadijuma, pri čemu je drugi stadijum, koji karakterišu napadi kašlja sa zacenjivanjem, najizraženiji i traje od dve do tri nedelje. Oporavak može da potraje i do dva meseca.

Epidemiolog dr Ivana Begović Lazarević ističe da je važno da pedijatri postupaju u skladu sa preporukama i uputstvima, te da svako dete koje kašlje duže od dve nedelje treba da bude upućeno na testiranje. Takođe, pedijatar dr Saša Milićević naglašava važnost vakcinacije u prevenciji težih oblika bolesti.

Od početka godine, u Republici Srbiji je prijavljeno 833 potvrđena slučaja velikog kašlja, što je značajan porast u odnosu na prethodni period. Ovo ukazuje na hitnost u dijagnostikovanju i lečenju ove bolesti.

Uzimajući u obzir ozbiljnost situacije i rastući broj obolelih, važno je da roditelji budu informisani o simptomima velikog kašlja i da se pridržavaju preporuka pedijatara i epidemiologa kako bi se na vreme identifikovali slučajevi ove bolesti i sprečilo dalje širenje među decom.

UDARNA VEST.rs (Republika.rs)



Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare