“Bilo bi nepromišljeno da nastavi da igra!” Španski lekar Gudelju predložio kraj karijere!

Srpski fudbaler Dragiša Gudelj po drugi put je kolabirao tokom utakmice u poslednjih devet meseci, a to je po španskom kardiologu Viktoru Lopesu više nego jasan znak da bi trebao da okonča sportsku karijeru.

Gudelj se tokom nedeljne utakmice protiv Melilje srušio na terenu usled srčanog zastoja, a kardiolog Viktor Lopes je istakao da je bratu srpskog reprezentativca Nemanje Gudelja život spasio defibrillator, koji mu je ugrađen kada je prvi put kolabirao u martu ove godine.

– Ako pažljivo pogledamo situaciju, igrač pada i za dve sekunde ustaje kao da se ništa nije desilo zahvaljujući strujnom udaru defibrilatora. Ima ljudi kod kojih je preuzimanje trenutno, a u drugom slučaju traje sekund-dva, kao što se desilo kod Gudelja. Uređaj mu je spasio život. To je kao pejsmejker koji detektuje aritmiju i reaguje da uravnoteži srce – rekao je doktor Lopes i dodao:

– Gudeljevo telo je zdravo, a srce naizgled u dobrom stanju, ali ova vrsta ventrikularne fibrilacije izaziva buru aritmija koje mogu da okončaju život sportiste. Poreklo problema je obično urođeno, ali ono što je evidentno je da je defibrilator ispravno radio i spasio Gudeljev život-  dodaje španski kardiolog.

Nakon nove drame i medicinskog tretmana Gudelj se oseća dobro, a klub je ranije danas istakao da će srpski defanzivac nastaviti da trenira u posebnom režimu, odvojeno od saigrača. U međuvremenu, lekari  Kordobe i njihove medicinske službe analiziraće kakva će biti Gudeljeva sportska budućnost.

Prema mišljenju doktora Lopesa Dragiša bi trebao ozbiljno da razmotri okončanje karijere, pošto bi svakim narednim izlaskom na teren doveo svoj život u opasnost.

– Mislim da bi bilo nepromišljeno da ovaj dečko nastavi da se takmiči na profesionalnom nivou. Njegovo srce je podvrgnuto maksimalnom naporu, što odgovara profesionalnom fudbaleru, a napetost koju ovo telo trpi, po mom mišljenju, može da dovede do češćeg javljanja aritmija. Razumem da je on mlad sportista, pred kojim je karijera, ali za mene je zdravlje ispred novca – izjavio je Lopes.

Kardiolog priznaje da ima kolega koji su za to da sportista nastavi karijeru kada mu se defibrilator ugradi u srce, što smo na primer videli kod Kristijana Eriksena koji je tokom prethodnog Evropskog prvenstva kolabirao na terenu tokom duela njegove Danske i Finske. Iako je bio klinički mrtav deset minuta, nakon što mu je ugrađen defibrillator on je nastavio sa fudbalom i trenutno nastupa za Mančester junajted i to bez ikakvih zdravstvenih smetnji.

Ipak, videćemo kakva je situacije u slučaju Dragiše Gudelja, a svakako da zabrinjava činjenica da je i nakon ugradnje defibrilatora doživeo identičan problem.

UDARNA VEST.rs (Sportal)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare