Kostu K. premeštaju u drugu bolnicu? Sa ovim ubicom će boraviti na istoj klinici

Kosta K. (14) masovni ubica sa Vračara, iz Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, mogao bi da bude prebačen u bolnicu „Dr Laza Lazarević“, pišu portali.

Budući da je, bez sumnje opasan po okolinu, dečak ubica će u svakoj psihijatrijskoj ustanovi biti dobro obezbeđen. 

U prilog ovoj tezi govori, da se u beogradskoj klinici za psihijatrijske bolesti kako „Republika“ saznaje, nalazi već duže vreme maloletnik A. S. (13) koji je po uzoru na Kostu, 5. oktobra u svojoj kući u Niškoj Banji ubio vršnjaka M.M. Sa njegovom hospitalizacijom ponovo je u „Lazi“ oformljeno odeljenje za starije adolescente. Već je okrečeno i radi se na njegovom  uređenju.

– U bolnici i u kojoj se sada nalazi, Kosta K. zadaje velike probleme funkcionisanju zaposlenih na svakodnevnom nivou. Oštre mere obezbeđenja, sa policijom u bolnici i oko nje, uz ograničenje kretanja zaposlenih, bolesnika i njihove pratnje i posetilaca, remete doktore, medicinske radnike i sve druge zaposlene da rade posao kao što su to ranije radili i bili efikasni. Za sve njih je ovo situacija na koju nisu bili pripremljeni dok u „Lazi“ već rade na oformljenju lekarskog tima i drugih kapaciteta koji će podržati odeljenje koje je opet u povoju. Radi se o odeljenju za starije adolescente, tako da je vrlo moguće da ubica sa Vračara bude prebačen tamo – kaže izvor Republike, dobro upoznat sa slučajem otpočetka.

Psihijatri i drugi njima srodni stručnjaci pozdravljaju ovakvu odluku kao najispravniju u slučaju dečaka ubice. 

– U timu će se sigurno nalaziti i lekari koji su se do sada posmatrali dečaka uz stručnjake iz „Dr Laze Lazarevića“ koji imaju iskustva u lečenju adolescenskih stanja. Na to ova bolnica inače preduzima mere zaštite i nadzor što je u njegovom slučaju neophodno – rekao je psihijatar Dragoljub Božović.

Imajući u vidu ponašanje roditelja Koste K., prvenstveno majke Miljane postavlja se pitanje da li će dati saglasnost za njegovu hospitalizaciju, jer se ranije protivila tome. Beogradski advokat Boško Žurić kaže da maloletni ubica može biti smešten u Lazu i bez pristanka njegovih roditelja. 

– Zakonom o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama je predvidjeno obavezno lečenje lica kod kojeg psihijatar utvrdi postojanje mentalnih smetnji usled kojih su ugroženi kako zdravlje i bezbednost tog lica, tako zdravlje i bezbednost drugih lica. Za smeštaj takvog lica u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu nije neophodno da ono, njegovi roditelji ili staratelj daju potpis, odnosno pristanak – rekao je Žurić.

Advokat pojašnjava da ukoliko ne postoji saglasnost za zadržavanje mentalno obolelog lica da se po proceduri o tome obaveštava nadležni sud koji formalno donosi odluku o njegovom zadržavanju u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi.

Majka ubice hladna i bez empatije

Kosta K.je u klinici za dečiju psihijatriju putem video linka saslušavan kao svedok u krivičnom postupku protiv njegovih roditelja, pošto on sa 13 godina koliko je imao u vreme zločinina, nije krivično odgovoran. 

Ono što je zaprepastilo roditelje žrtava je to i da ubica nije pokazao kajanje niti empatiju tokom tog saslušanja na kojem su sa druge strane bili tužilac, zastupnik žrtva, kao i roditelji ubijene dece.

U bolnici iza Koste sedela je njegova majka Miljana K. koja je takođe bila bez reakcije tokom čitavog saslušanja sina monstruma, a posmatračima u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu izgledala je kao da se dosađuje jer je prekrštala noge i dodirivala kosu sve vreme.

Sa ubicom u sobi dva inspektora

Trenutno u bolničkoj sobi sa kupatilom na dečijoj klinici za psihijatriju i neurologiju uz monstruma iz „Ribnikara“ i danju i noću su po dva inspektora u civilu, dok bolnicu obezbeđuje, takođe neprekidno, unifrormisana policija raspoređena na više lokacija. Kosti je omogućeno da se školuje, strogo kontrolisano, putem interneta. On je od septembra učenik 8. razreda OŠ“Dragan Hercog“ jedine škol u Srbiji koja omogućuje obrazovanje bolesne dece.

Podsetimo, Kosta K. je očevim oružjem 3. maja počinio masakr u OŠ“Vladislav Ribnikar“ ubivši devetoro dece i školskog čuvara. Tom prilikom je ranio petoro dece i nastavnicu istorije koja se uz jednog dečaka, nosi sa velikim posledicama i vezana je za bolnički krevet.

Otac ubice, inače doktor radiolog Vladimir K. je u pritvoru od dana masakra i optužen je što je dečaku omogućio da uzme oružje i municiju, kao i što ga je obučavao da puca. Takođe je optužena i majka dečaka, genetičarka Miljana K., a njoj se na teret stavlja to da je imala kontakt sa municijom pošto je nađen njen dnk na jednoj od čaura. 

UDARNA VEST.rs (Informer.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare