Partizane, odbrana pod hitno! Evo na kom mestu su crno-beli po primljenim poenima u Evroligi

Košarkaši Partizana u sredu veče poraženi su u Minhenu od Bajerna sa 94:85 u okviru 8. kola Evrolige, a glavni problem, po ko zna koji put ove sezone bila je – odbrana!

Ekipa Željka Obradovića primila je 94 poena za 40 minuta košarke u „BMW Parku“ i tako nastavila taj trend da u Evroligi obično prima preko 80 poena. Crno-beli su samo Asvel u ovoj sezoni spustili na niži broj koševa (62), da bi u ostalim mečevima defanziva delovala prilično klimavo, uprkos spektakularnim pobedama nad Crvenom zvezdom i Fenerbahčeom.

Krenimo redom. Partizan je u prvom meču ove sezone u Evroligi u Tel Avivu od Makabija primio 96 poena, a onda je usledio taj meč protiv Asvela, koji je ujedno bio najbolja defanzivna partija beogradskih crno-belih.

Nakon toga u „Arenu“ je došla Barselona, koja je slavila i spakovala jadranskom šampionu 92 poena. Kevin Panter i društvo odlično su se nosili sa Olimpijakosom u Pireju, ali ponovo je odbrana škripala. Posle 40 minuta igre rezultat je bio 85:85, a u produžecima 98:94 za Grke.

Potom je savladana Zvezda u prvom ovosezonskom derbiju u Evroligi, ali i tu je primljeno čak 86 poena. Baskonija im je ubacila 84, koliko i Fenerbahče, a u ta dva meča ostvaren je polovičan učinak – poraz u Vitoriji i spektakularna pobeda u Beogradu.

Očekivalo se možda da će crno-beli u Minhenu doći do drugog ovosezonskog brejka u gostima, ali to se nije desilo. Vodili su Željkovi puleni i deset razlike, ali kada je bilo najpotrebnije, zakazala je defanziva. Na kraju – 94:85 i još jedan meč u kojem je Partizan primio veliki broj poena.

PRIMLJENI POENI U EVROLIGI

1. PARTIZAN     696

2. ASVEL             695

3. EFES                683

4. ALBA               677

5. BASKONIJA   663

6. ŽALGIRIS       653

7. BAJERN          640

8. VIRTUS           640

CRVENA ZVEZDA 617

Naravno, ova ekipa nije ni formirana da rivale melje defanzivno, već da zatrpava koš rivala, ali gotovo poražavajuće deluje činjenica da crno-beli trenutno imaju najlošiju odbranu u Evroligi!

Tim Željka Obradovića u prvih osam kola primio je čak 683 poena nakon 40 minuta igre, a računajući i produžetak protiv Olimpijakosa ta brojka ide do 696 primljenih poena, što je najviše u čitavoj Evroligi! Asvel je primio 695 poena i nalazi se na drugom mestu, a računajući 40 minuta košarke, samo je taj tim primio više poena od crno-belih! U proseku, Partizan je primao ravno 87 koševa po meču i to je definitivno segment koji najviše muči prošlogodišnjeg šampiona ABA lige.

NAPAD EFIKASAN, ALI I SKOK MORA BOLJE

 

Uteha crno-belima je izuzetno moćan i tečan napad, pošto su u stanju, kao i prošle sezone, da bilo koga razbiju sjajnim šuterskim izdanjima. Prisetimo se da je i prošle sezone Partizan lošije počeo u defanzivi, pa da je negde krajem decembra i u prvoj polovini 2023. godine značajno pojačao defanzivu i tako gotovo gazio rivale.

 

Za očekivati je da Partizan u nastavku sezone znatno angažovanije zaigra u defanzivi, jer kako to treneri vole da kažu – odbrana nije stvar kvaliteta, već voljnog momenta. Međutim, nije to jedini segment koji mora pod hitno da se popravi.

Ne skriva najtrofejniji evropski trener Željko Obradović šta je neophodno njegovom timu za pobede u kontinuitetu.

– Da li možemo da popravimo odbranu, sa ovakvim rasporedom i načinom na koji igramo nije lako, jer nemamo mnogo vremena za to, ali ima nekih situacija koje su stvar želje, da se odigra pametnije pre svega i da u toj borbi za poziciju i skok, da budeš malo hrabriji i odlučniji i u tom smislu može da se popravi. Optimisti smo – pričao je Obradović nakon poraza u Minhenu.

Partizan je sinoć u Minhenu Bajernu dozvolio čak 13 ofanzivnih skokova, a ostvarili su ih samo tri. To i jeste jedan od razloga što je doveden Bruno Kaboklo, da zaštiti svoj obruč. Istini za volju, Bajern jeste među najboljim skakačkim ekipama u Evroligi i bilo je za očekivati da nadskoči Beograđane.

Ipak, loše skakačko veče Željkovom timu desilo se i protiv Baskonije i Barselone, kada su rivali uhvatili čak 16 puta loptu ispod Partizanovog koša.

UDARNA VEST.rs (Informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare