NOVI VODOVOD U BATAJNICI I VIŠE KRUŽNIH TOKOVA Šapić obišao radove u Zemunu

Kružni tokovi umesto raskrsnica sa semaforima gradiće se na potezu od Kvantaške pijace do ulaska na Pupinov most, a u cilju ubrzanja protoka saobraćaja i oslobađanja „uskog grla”, najavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić prilikom obilaska batajničkog naselja Šangaj u opštini Zemun.

Kružni tokovi smanjiće gužve

– Tu se na čitavom potezu stvaraju ogromni „čepovi” zbog čega se trenutno rade projekti za kružne tokove. Saobraćajno rasterećenje tog poteza mnogo će značiti stanovnicima opštine Zemun i ljudima koji žive na levoj obali Dunava, naseljima Ovča, Borča i Krnjača, ali generalno i svim sugrađanima. Opština Zemun i ovaj deo Novog Beograda su najbolji primer gde možemo da pokažemo kako kružni tokovi mogu kvalitetno da poboljšaju protočnost saobraćaj u našem gradu – rekao je Šapić koji očekuje da će tokom iduće godine biti završeni ti radovi.

On je dodao da odavno u Evropi postoji takav standard sa kružnim tokovima.

– To bi značajno ubrzalo saobraćaj za čitav deo tog dela Zemuna, a posebno bi značajno doprinelo naselju Batajnica, koja se nalazi na kraju tog puta, ali i za sva propratna naselja. Na ovaj način bi praktično dobili neki oblik zaobilaznice, gde bi bilo moguće direktno isključenje sa auto-puta i bolju povezanost sa Novim Beogradom i Zemunom. Deonica od Kvantaške pijace do Pupinovog mosta nije preterano dugačka, ali je izuzetno frekventna jer tuda prolazi veliki broj ljudi i time će se ljudima na dnevnom nivou omogućiti znatno kvalitetniji život – rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima drugi projekat na kojem se radi, a je Batajnički drum, od Pupinovog mosta ka auto-putu u dužini od oko osam kilometara. 

– Tu nam je ideja da saobraćajnica čitavom dužinom dobije po dve trake u oba smera, ali i da se raskrsnice pretvore u kružne tokove jer su analize pokazale da je to moguće – rekao je Šapić.

Novi vodovod za 1.800 domaćinstava u Batajnici

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda obišao je danas radove na izgradnji vodovodne mreže u batajničkom naselju Šangaj. On je istakao da će na novu mrežu biti priključeno oko 1.800 domaćinstava, kao i da će čitav posao biti završen do kraja novembra.

Šapić je podsetio da je u februaru obišao radove, te da je prvobitno bilo planirano da na mrežu bude priključeno oko 1.000 domaćinstava, ali je na kraju taj broj gotovo udvostručen.

 Planirano je bilo da se izgradi mreža za oko 1.000 domaćinstava, da bi kasnije bilo obuhvaćeno dodatnih 500 do 600, a sada su procene da će konačna brojka biti oko 1.800 domaćinstava. Kada je vodovodna mreža u pitanju posao je praktično završen i preostalo je još nekih stotinak metara, što bi trebalo da bude završeno do kraja meseca. Trenutno su u toku radovi na priključenju domaćinstava na mrežu. Izuzetno je važno da se poslovi završavaju u razumnim rokovima i da se radovi ne „otežu“ jer to nema smisla. Ukupna vrednost radova na izgradnji vodovodne mreže je 320 miliona dinara – rekao je Šapić.

On je dodao da se trenutno radi na još nekoliko projekata vezanih za ovaj deo grada, od kojih je najvažnije novo groblje u Batajnici, koje je u fazi završetka projektovanja.

– To je inicirala opština Zemun, ali postoje određeni problemi sa lokacijskim uslovima. Ipak, novo groblje u Batajnici je neophodno i zbog toga nećemo odustati, bez obzira na administrativne ili druge probleme. Radovi na proširenju groblja u Ugrinovcima su počeli i očekujem da taj posao relativno brzo bude završen – istakao je Šapić.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare