PRESEČEN GLAVNI PUT Izraelski tenkovi ušli u predgrađe Gaze, vojska najavila novu eskalaciju: „KOPNENE SNAGE, PEŠADIJU, SVE ŠALJEMO KA TERORISTIMA“

Izraelska oklopna vozila probijaju se danas u Gazu i prekidaju glavni put koji povezuje jug i centar Pojasa sa gradom Gaza, javlja palestinska novinska agencija WAFA.

Dopisnik ove agencije javio je da su izraelska vozila, ojačana tenkovima i praćena avionima, ušla nekoliko stotina metara u Pojas i došla na raskrsnicu Šuhada, presekla glavni put koji povezuje jug i centar pojasa Gaze sa gradom Gazom i njegovim severom.

AFP prenosi da su tenkovi viđeni i u predgrađu grada Gaza.

Navodi se da je od jutros poginulo na desetine građana, a ima i ranjenih u bombardovanju koje vrše izraelski avioni širom Gaze.

– Došlo je do intenzivnog preleta izviđačkih aviona nad tim područjem, usred jakog bombardovanja i pucnjave iz helikoptera na kuće građana i sve što se kreće u njihovoj blizini – preneo je dopisnik.

Tokom upada, kako se tvrdi, izraelska artiljerija gađala je i civilno vozilo u Ulici Salah al-Din, kada su ubijeni putnici.

Odbrambene snage Izraela saopštile su ranije da su poslale jedan borbeni avion ka području blizu Univerziteta „El ahzar“ u Gazi kako bi gađao „naoružane teroriste“ i „položaj protivtenkovske artiljerije“. 

Palestinci sa severa Pojasa Gaze objavili su jutros da je došlo do jakih vazdušnih i artiljerijskih udara izraelskih trupa, potpomognutih tenkovima i napadom sa kopna, nakon čega su pozvali međunarodnu zajednicu na zaštitu civila, preneo je Rojters.

U izraelskim vazdušnim napadima pogođene su oblasti u gradu Gaza, kod bolnica Šifa i Al-Kuds, a palestinski militantni sukobili su se sa izraelskim snagama u pograničnoj oblasti istočno od grada Kan Junis, na jugu enklave, javljaju palestinski mediji.

Telefonske i internet veze su ponovo proradile u nedelju, ali lokalni telekom operater Paltel je saopštio da su novi izraelski vazdušni udari ponovo prekinuli internet i telefonske veze u delovima na severu enklave, gde su Hamasovi komandni centri.

Prekid telekomunikacija je ozbiljno ugrozio spasavanje ranjenih u izraelskim udarima.

Udari blizu bolnica došli su nakon što je palestinski Crveni polumesec u nedelju objavio da je dobio upozorenja od izraelskih vlasti da odmah evakuišu bolnicu Al-Kuds, gde je oko 14.000 ljudi potražilo utočište.

Izraelska vojska najavila „eskalaciju“ u Gazi

Izraelska vojska danas je održala press konferenciju na kojoj je govorio portparol Izraelskih obrambenih snaga (IDF) kontraadmiral Daniel Hagari.

IDF tvrdi da je ubio „desetine“ Hamasovih militanata tokom noći. Hagari kaže da snage „postupno napreduju“ u Gazi kao deo kopnene operacije i da je došlo do „direktnog kontakta“ s borcima Hamasa.

Takođe upozorava da će aktivnosti „eskalirati“, a izraelske snage su stavljene u stanje „visoke pripravnosti“ duž severne granice.

– Naše aktivnosti i operacije nastaviće se i eskalirati u skladu s fazama rata. Ovo je proširena kopnena operacija u Pojasu Gaze. Kopnene snage, tenkovi, pešadijske snage, snage oklopnog korpusa kreću se prema teroristima – rekao je.

– Teroristi su se grupisali u određenim područjima kako bi pokušali da gađaju naše snage, a mi ih napadamo iz vazduha, tako smo uspeli da napadnemo i ubijemo 20 terorista. Postoji i direktan kontakt između kopnenih snaga i terorista. Borbe se vode unutar Pojasa Gaze – rekao je.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare