Udarna vest iz Izraela: Evo kada počinje sveopšta ofanziva! Položaj najmoćnije svetske vojske određuje trenutak napada!

Radio izraelske vojske saopštio je da je izraelska vlada odlučila da odloži invaziju na Pojas Gaze do dolaska američkih snaga na Bliski istok.

„Sjedinjene Američke Države su prenele Izraelu svoju nameru da rasporede dodatne američke snage na Bliskom istoku, u pripravnosti za kopnenu operaciju zbog zabrinutosti zbog eskalacije iranskih napada na njihove snage na Bliskom istok“, navodi se u izveštaju.

Radio objašnjava da su izraelski zvaničnici rekli da to nije jedini razlog za odlaganje operacije.

„Tu su i drugi faktori u igri, kao što je povećanje operativne spremnosti snaga, kao i traženje rešenja za pitanje zarobljenika i potencijal za dodatne sporazume o oslobađanju zarobljenika“, navodi se.

Ranije je CNN saopštio da Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na izraelske vlasti da odlože invaziju dok traju pregovori o oslobađanju talaca i ulazak konvoja humanitarne pomoći u Gazu.

Izraelski zvaničnici su prvobitno negirali da su Amerikanci u tom smislu intervenisali, te su poručili da invazija ne odlaže.

Sukob u Pojasu Gaze započeo je nakon što je Hamas 7. oktobra napao naselja na jugu Izraela, ubivši stotine civila i vojnika, prema tvrdnjama izraelskih vlasti. Nedugo zatim usledilo je izraelsko bombardovanje i blokada Pojasa Gaze, koja je prema navodima institucija u Gazi, odnela hiljade nevinih života.

Postoji bojazan da će uništenjem Hamasa u Pojasu Gaze doći do raseljavanja više od dva miliona Palestinaca i da im izraelske vlasti neće dozvoliti povratak.

UDARNA VEST.rs(informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare