UPOZORENJE! NEVREME HRLI KA SRBIJI! Ovi delovi zemlje prvi na udaru SNAŽNE OLUJE!

Prema najavama meteorologa, kasno popodne i predveče, hladni front će zahvatiti zapadnu polovinu Srbije, donoseći sa sobom uslove za pljuskove i grmljavinu.

Posebno u zapadnom delu Vojvodine, duž granice sa Hrvatskom, postoji mogućnost nevremena sa orkanskim vetrom na širem području Sombora, Apatina, Odžaka, Bačke, Bačke Palanke i Šida, gde se očekuje padavina do 20 l/m².

Drugi region koji bi mogao biti pogođen pljuskovima i grmljavinom obuhvata područje uz granicu sa Bosnom, uključujući Priboj, Zlatibor, Užice, Bajinu Baštu, Krupanj, kao i jugozapad Srbije uz granicu sa Crnom Gorom, gde se prognozira padavina do 30 l/m².

Na zapadu i severu Bačke zapaža se prisustvo hladnije i vlažnije vazdušne mase u poređenju sa ostalim delovima Srbije, što ukazuje na verovatno nestabilnu atmosferu u tom regionu.

Olujne aktivnosti već su zabeležene kod Gornjeg Vakufa i Kupresa, te se kreću ka severoistoku. Tokom kasnog popodneva, zapad i severozapad Bačke mogu očekivati grmljavinu i moguća nevremena sa jugozapada.

Jaka kiša zahvatila je danas veći deo BiH, a ako je sudeti po meteo radarima, najintenzivnije padavine tek dolaze.

Kako najavljuju meteorolozi, u narednim satima talas intenzivne kiše i izraženijih pljuskova sa grmljavinom zahvatiće i čitavu Hercegovinu gde ujedno postoji opasnost i od lokalnog nevremena.

Prljava kiša

Osim veoma tople vazdušne mase koja dolazi sa severa Afrike, u sklopu izraženog visinskog južnog i jugozapadnog strujanja, stigle su i čestice pustinjskog peska iz Sahare. Ove čestice su dospele u prednji deo izuzetno snažnog ciklona koji se formirao nad zapadnom Evropom.

Pod dejstvom jakog vetra, čestice pustinjskog peska su podignute visoko u atmosferu, dostižući visine i do 5-6 kilometara. Zatim je snažno južno strujanje pokrenulo ove čestice preko Mediterana i Jadranskog mora. U tom procesu, došlo je do kondenzacije i formiranja kišnih oblaka, ali i do padavina koje nose čestice peska, rezultirajući pojavom prljave kiše u nekim delovima regiona.

UDARNA VEST.rs (Republika.rs)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare