PATRIJAH SPC ZA VIKEND U PODGORICI: Porfirije u subotu na ručku sa predsednikom Crne Gore

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije biče sutra i prekosutra u Podgorici povodom deset godina od osvećenja Sabornog hrama Hristovog Vaksrenja.

Mitropolija Crnogorsko-primorska (MPC) je najavila da će u subotu biti svečani doček Porfirija i „desnice Svetog Spiridona Trimitundskog Čudotvorca“, a posle večernjeg bogosluženja „pristupiće se poklonjenju i celivanju moštiju Svetog Spiridona“.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović će sutra, u subotu, u Vili Gorica prirediti svečani ručak u čast patrijarha, saopštio je njegov kabinet. Na ručku će biti mitropolit Crnogorsko-primorski Joanikije i episkop Budimljansko-nikšićki Metodije, a pozvani su i predstavnici ostalih verskih zajednica u Crnoj Gori.

„Na ručak su pozvani najviši zvaničnici Vlade i Skupštine, mandatar za sastav nove Vlade, predstavnici Glavnog Grada, kao i predstavnici akademske i kulturne zajednice“, piše u saopštenju.

Drugog dana posete, u nedelju, u devet sati patrijarh će predvoditi liturgiju, a u 13 sati Porfirije i mitropolit MPC Joanikije osveštaće kamen-temeljac Crkve Svetoga Save i temelje Pravoslavne gimnazije „Sveti Sava“ čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom, piše u saopštenju.

Potom će Porfirije posetiti Crkvu Svetog Đorđa pod Goricom.

Svečana duhovna akademija povodom deset godina od osvećenja Sabornog hrama biće u 20 časova na platou ispred Sabornog hrama, a besedu će održati arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara.


UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/Beta)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare