64 DANA JE DO IZBORA OVO SU NAJNOVIJI REJTINZI: Ubedljivo najjača SNS, raste krajnja desnica, građanska opozicija iscepkana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć raspisivanje izbora za 17. decembar, što je otvorilo pitanje kako se sada stranke i koalicije kotiraju. Istraživanje agencije „Faktor plus“ rađeno od 5. do 11. oktobra, koje je danas ekskluzivno objavila „Blic televizija“ u svojim centralnim vestima u 18 sati, pokazuje da je Srpska napredna stranka (SNS) i dalje ubedljivo najpopularnija. Daleko iza na drugom mestu je koalicija krajnje desnice, a zatim Socijalistička partija Srbije (SPS) i Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, prenosi Blic.

Kako se bliži dan izlaska na birališta – do izbora su ostala 64 dana – postavlja se i pitanje koliko su domaće i globalne krizne prilike pogodovale, odnosno naštetile strankama i liderima. Sudeći prema istraživanju koje je pred vama, osim rasta krajnje desnice drugih velikih promena nema.

Ovo su najnoviji rejtinzi političkih stranaka i koalicija prema istraživanju agencije „Faktor plus“:

  • SNS – 44,5 odsto
  • Milica Zavetnica i Boško Obradović – 11 
  • SPS, Ivica Dačić – 10,8
  • SSP, Dragan Đilas – 8,1
  • Narodni pokret Srbije, Miroslav Aleksić – 5,9
  • NADA – Novi DSS – POKS, Miloš Jovanović – 4

Ispod cenzusa:

  • Ne davimo Beograd – 2,4
  • Ekološki ustanak, Ćuta – 2,3
  • Srce, Zdravko Ponoš – 2
  • Narodna stranka – 1,7
  • Demokratska stranka – 1,5
  • SRS – 1,5
  • Zajedno za Srbiju – 1,2
  • PSG – 1,1
  • SDS, Boris Tadić – 1
  • Evropski put, Rade Basta – 1

Najviše glasova opredeljenih glasača osvojila bi Srpska napredna stranka, 44,5 odsto. Na drugom mestu nalazi se koalicija Zavetnika i Dveri sa 11 odsto glasova, što je i najveće iznenađenje, a na trećem Socijalistička partija Srbije sa 10,8 odsto. 

Vladimir Pejić, izvršni direktor agencije „Faktor plus“, kaže za „Blic TV“ da turbulentne situacije u prethodnom periodu, „od masakra u ‘Ribnikaru’ i Mladenovcu, preko pokretanja i gašenja protesta, do slučaja Banjska, nisu značajno uticali da neko drastično izgubi podršku ili profitira“.

– Dosta tumbanja jeste bilo. Poslednji slučaj Banjske nije značajno uticao na rejting vlasti. Naprednjaci su i dalje ubedljivi, ali već godinama rejting crpe iz snage Aleksandra Vučića – kaže Pejić.

Kako se kotira građanska opozicija

Među građanskim, proevropskim strankama i dalje najveću podršku uživa Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa sa podrškom od 8,1 odsto. Što se ostatka opozicije tiče, Narodni pokret Srbije ima 5,9 odsto podrške, a sledi još jedna desno orijentisana koalicija, Nova DSS – POKS sa 4 odsto podrške.

– Opozicija je glasnija nego ranije ali još nisu uspeli da se organizuju kao jedna grupacija. Građanska opozicija u zbiru ima 25 odsto. SSP i Narodni pokret Srbije u zbiru imaju više nego što je na prethodnim izborima osvojila cela kolona u kojoj su učestvovali – ističe Pejić.

Šta se dešava ispod cenzusa

Ne davimo Beograd bi dobila 2,4 odsto glasova, Ekološki ustanak 2,3 odsto, Srbija centar 2 odsto, Narodna stranka 1,7 odsto, DS 1,5 odsto, koliko i SRS, Zajedno za Srbiju 1,2 odsto, PSG 1,1 odsto, SDS i Evropski put po 1 odsto.

– Pojedinačno, građanske stranke slabo stoje, ali ukrupnjavanjem bi mogle da naprave pomak. Ekološke stranke su uglavnom prepoznatljive po svojim liderima i zajedničkim delovanjem bi mogle da budu takođe respektabilne – kaže Pejić.

Pejić kaže da je prva ozvaničena koalicija ona između Zavetnika i Dveri, te da se očekuju i druga ukrupnjavanja u nedeljama pred nama.

Na pitanje agencije „Faktor plus“ „da li biste izašli na parlamentarne izbore kada bi se održali u nedelju“, 40 odsto ispitanika odgovorilo je potvrdno, 35 odsto je reklo da ne bi, a 25 odsto da ne zna. To je, prema rečima Pejića, uobičajeno za ovaj period izbornog ciklusa.

Istraživanje je rađeno od 5. do 11. oktobra, na uzorku od 1.200 ispitanika u Srbiji (bez Kosova i Metohije).

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare