EKSKLUZIVNO: Makedonci terete Šolaka za organizovani kriminal!

U istragu uključeno čak oko pedeset finansijskih inspektora, sumnja se da se Junajted Grupa bavila kriminalom i u drugim zemljama

Junajted Grupa i Dragan Šolak osumnjičeni su u Severnoj Makedoniji za organizovani kriminal, a postoje indicije da su se istim krivičnim radnjama bavili i u drugim državama gde posluju!
Ovo saznajemo iz odlično obaveštenih izvora u Skoplju, nakon što je finansijska policija u sredu ušla u prostorije “Total TV Makedonija”, firme koja posluje u okviru Junajted Grupe, i izvršila pretres.

Kao razlog zvanično se navode “određene finansijske malverzacije”, a naši sagovornici preciziraju da makedonske vlasti istragu vode kao slučaj udružene organizovane kriminalne grupe.
U istragu je uključeno čak oko pedeset finansijskih inspektora, radi se o višegodišnjim malverzacijama i ogromnim novčanim iznosima, ističu iz Skoplja.

Istragom se ispituje krivična odgovornost i Dragana Šolaka i BC Partners, koji zajedno drže vlasništvo u “Total TV Makedonija” i celoj Junajted Grupi.

Pritom, sumnja se da su se sličnim krivičnim radnjama bavili i na drugim tržištima gde Junajted Grupa posluje. Šolakova grupacija prisutna je još u Srbiji, Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Crnoj Gori, Grčkoj i Bugarskoj.

Javnost u ovim zemljama duži niz godina bavi se mogućnošću da su Šolak i njegovi partneri, u cilju izbegavanja plaćanja poreza i drugih naknada, ali i zarad dobijanja unosnih poslova, umešani i u eventualne krivične radnje.

Takođe, važni poslovni saradnici Dragana Šolaka i Junajted Grupe u Bugarskoj su ljudi koji se sumnjiče za organizovani kriminal i korupciju, a glavni među njima Delijan Peevski čak je pod sankcijama SAD i Velike Britanije.

Kako su prethodno objavili mediji u Skoplju, direktor “Total TV Makedonija” Nikola Tasev nalazi se van zemlje, ali nije poznato da li je njegov boravak u inostranstvu povezan sa navedenom istragom.

Šolakov direktor već na optuženičkoj klupi 

 
Direktor “Total TV Makedonija” Nikola Tasev, u odvojenom predmetu, optužen je za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, prema članu 353 Krivičnog zakonika Severne Makedonije.
Protiv Taseva je podignuta optužnica kojom se tereti da je od 2015. do 2017, suprotno Zakonu o trgovačkim društvima, zaključivao ugovore bez sazivanja Skupštine akcionara i naneo štetu pravnom licu u iznosu većem od 500.000 evra.
– U ovom slučaju nisam došla do elemenata koji su potrebni da predmet dostavim tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju. Što se tiče drugih mogućih postupaka, takve situacije će biti pažljivo razmatrane i u skladu s tim će se postupati prema zakonu – izjavila je u maju ove godine makedonski javni tužilac Lidija Raičević.

UDARNA VEST.rs (Informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare