Vučić: „Spreman sam da održimo izbore u martu, tražili su da budu pred moj rođendan“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je gostujući na „RTV Pink“ analizirao aktuelna pitanja u vezi sa vanrednim parlamentarnim izborima, situacijom na Kosmetu.

– Narednih mesec dana je izuzetno važno, biće teških razgovora u UN, posle toga nam slede pregovori za Expo. 1100 evra prosečna plata za tri godine, kao prosečna plata u Hrvatskoj, a išli smo 20 godina iza njih. Stvari se u našoj zemlji menjaju, moramo se tome posvetiti. Za 5 godina će Beograd imati metro. Idemo ispred vremena, imamo samo neke papirološke probleme, ali ćete uskoro videti radove kod Železnika, itd. Velike stvari za Srbiju. Niš, to će biti 190. fabrika, 8 fabrika u Novom Sadu. Stranci čiji sam član, ja sam kriv toj stranci zato što sam vodio odgovornu, državničku i državotvornu politiku. Kada je počeo rat u Ukrajini, ja sam pokušao da sačuvam zemlju. Sakrij se, skloni se a drži nacionalne interese, a svi se junačili – poručio je Vučić.

O izborima

Predsednik je potom pročitao inicijativu stranki koje su pisale peticiju za parlamentarne i beogradske izbore.

– Oni su rekli da žele izbore 4. marta, pred moj rođendan, hteli su da proslave moj rođendan još jednim porazom. Dakle, to znači do kraja ove godine. Znači tada bi bilo. Hteli su da kažu da budu raspisani za, ili pre toga. I sada kada se budu završile ove priče, ja ću im odgovoriti. Oni kažu da se nalazimo u dubokoj društvenoj i političkoj krizi – priča predsednik.

O Danu slobode

– Slavili smo Dan slobode i proboja Solunskog fronta, ali to nije bio neradni dan. Taj dan govori o nečemu što je sveto, možda najsvetije za jednu naciju. Govori o našoj sadašnjosti i budućnosti. Podseća nas šta smo dužni da ostavimo našoj deci – rekao je Vučić.

– Uvek su to bile poruke čvrstine, da opstanemo na svojim ognjištima. Da znamo da nismo veliki, ali da smo svesni da ne damo nikome da uništava ovo što je naše. Pred nama je period u kom moramo da budemo čvršći, ujedinjeni, to ne znači da nemate pravo na svoje mišljenje – poručio je Vučić.

„Važno je da pogledamo šta će biti za 20 godina, važno je da imamo dobro rukovodstvo“, poručio je Vučić.

O zadržavanju Danila na granici


– Nisam o tome govorio, ali niko me nije pitao, ali sad da vam kažem, nisam rekao ni svom starijem sinu, to mi je bilo najteže, posle smrti njegove majke, Ksenije. On je po nju išao na Kosovo, sam je to odlučio. Išao je sa drugarima na liturgiju u Gračanicu, veliki je vernik. Dao sam ultimatum kad su uhapsili Marka Đurića, da do 8 ga vrate na granicu, odakle se vratio u centralnu Srbiju. Danila su zaustavili, držali sat i nešto, kada se završilo, on se vraća. Kurti je sve organizovao, moji momci su sve pratili. Onda su ih zaustavili, sa naoružanjem. Min albanski je rekao kako su mu skinuli majicu, on je rekao da neće, uperili su mu pušku u lice i grudi, na pola metra od njega. Zamislite oca koji je predsednik države, ili bilo kojeg oca, koji sluša i zna da je to Kurti naredio direktno, da mu uperi cevi u dete. I da neće da skine majicu, ne mogu da ga nateraju, to je trajalo i trajalo. To mi je bilo najtežih sat vremena za ovih 11 godina. Svejedno je kad objave neki antisrpski, Šolakovi mediji. To je život, ja posle toga moram da vidim Kurtija, a znam šta je hteo da učini i šta čini srpskom narodu i nekome ko se preziva Vučić. I onda morate da sedite i razgovarate jer je važno da zemlja ne uđe u sukobe.

Da podsetimo, 14. septembra Aleksandar Vučić je u okviru pregora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine posetio Brisel gde je razgovarao sa prištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem na sastanku kojem je posredovala Evropska unija.

– Kurti nije želeo da prihvati kompromisni predlog EU, nakon čega je sastanak završen. Jasno je da Kurti izbegava da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) i to je suština. Mi ne bežimo od svojih obaveza, ali smo rekli, ne samo mi već EU, kako stvari moraju da se odvijaju – rekao je Vučić.

Vučić je takođe istakao da će „dati sve od sebe da razgovara sa Srbina na severu KiM, ako albanski gradonačelnici podnesu ostavke“.

Na sastanku je bilo reči i o pitanju eksproprijacije, iseljavanja Srba iz institucija gde rade, kao i njihovom položaju, kao i sukobima na severu KiM.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare