VUČIĆ NA CERMONIJI U NIŠU: Ponosan sam na praznik koji svetkujemo!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanoj manifestaciji posvećenoj obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Centralna manifestacija održava se u Sportskoj hali Čair u Nišu, a prisustvuju i ministri u Vladi Srbije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović premijer Srpske Radovan Višković, kao i brojni drugi predstavnici.

Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića

– Teško je govoriti nakon patrijarha i predsednika RS, mnogo toga bih ispričao i što ne smem. Bolje za vas, nas, našu zemlju, mnoge stvari koje znam i prećutim jer svoju zemlju moramo da čuvamo. Ponosan sam na praznik koji svetkujemo. Zajednički smo odluku o tom prazniku doneli. Doneli smo je jer mi Srbi smo uvek umeli da se razjedinjujemo, da sebi pogrde izmišljamo ili lako tuđe prihvatamo. Nemojte Srbima da oduzimate prošlost, sadašnjost ali ni budućnost. 

18:42 – Obraćanje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika

Dodik je istakao da je pre četiri godine doneta odluka da se ovaj dan obeležava jer nismo obeležavali dan proboja Solunskog fronta. Kako kaže, to je bila ideja i inicijativa predsednika Vučića.

– Ja pripadam srpskom narodu i ne pripadam „bosanskim Srbima“. Uvek žele da razbiju naše nacionalno jedinstvo, da mi priznamo i damo sve ono što imamo da bismo se nekome dopali – izjavio je ovom prilikom Dodik.

18.25 – Za sve prisutne upriličen jebogat kulturno-umetnički program

18.10 – Prisutnima se obratio patrijarh srpski Porfirije

– Radujem što sam ponovo sa vama ovde u Nišu, drage Nišlije, žitelji carskog Konstantinovog grada, grada koji je stamen i kamen crkve Božije u našem narodu. Ovde je svetlost Hristovog učenja zasjala utvrđena vernošću, junaštvom.

Patrijarh je podsetio na Čegar i ćele kulu i rekao da oni svedoče da srpski narod ovoga kraja nepogrešivo razume šta je to jedinstvo i šta je to sloboda.

– Posebno mi je drago što zajedno sa vama upućujem čestitku celom našem narodu gde god se nalazio. Jer po reči pesnika „i svuda gde je srpska duša koja tamo je meni otadžbina moja, moj dom i moje rođeno ognjište“. Zato odavde čestitamo svim našim sunarodnicima Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Mi danas dižemo našu zastavnicu trobijku u ime Boga i za spasenje naše, za spas našeg ali i svih naroda koji sa nama žive što jemči dvoglavi orao sa štitom. I kad nije bilo srpske države bilo je jedinstva srpskog naroda, a hvala Bogu danas ima srpske države, a ima i Republike Srpske.

18.00 – Intonirane himne Srbije i RS, veliki broj građana prisustvuje ceremoniji

Praznik zajedno obeležavaju Srbija i Republika Srpska, a svečanost je počela intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije „Moja Republika“ i „Bože pravde“.

Datum, 15. septembar, izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

Praznik je ustanovljen 2020. godine, a prvi put je svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, u prisustvu zvaničnika Srbije i Republike Srpske. Prošle godine obeležen je u Bijeljini.

Skup svake godine počinje intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije „Moja Republika“ i „Bože pravde“.

Uoči praznika zvaničnici pozivaju sve pripadnike srpskog naroda, gde god da žive, da na kućama istaknu narodnu zastavu – „trobojku“. Na ulicama Niša okačene su zastave Srbije.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs)



Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare