UEFA pokrenula istragu protiv Hrvatske zbog rasizma!

Evropska fudbalska unija (UEFA) pokrenula je disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Hrvatske (HNS) zbog rasizma i diskriminacije na meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. protiv selekcije Letonije, koja je odigrana osmog septembra u Rijeci.

– Posmatrač organizacije FARE podneo je izveštaj delegatu utakmice u kojem je naveo da je u sektoru sa hrvatskim navijačima primećen pojedinac, koji je nekoliko puta istakao zastavu sa ustaškim obeležjima. UEFA je zbog tog incidenta pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a – saopštio je danas HNS.

HNS podseća da je ovaj Savez pod uslovnom kaznom zbog diskriminatorskog ponašanja navijača na finalnom turniru Lige nacija. U saopštenju se dodaje da bi nova disciplinska mera potencijalno mogla da aktivira kaznu od jednog meča bez prisustva navijača.

Hrvatska će naredni meč u kvalifikacijama za EP 2024. odigrati 12. oktobra u Osijeku protiv Turske.

– Služba obezbeđenja primetila je krajem prvog poluvremena meča sa Letonijom dve osobe koje drže nedozvoljenu zastavu, izdvojila ih i predala policijskim službenicima, kao i navedenu zastavu – navodi se u saopštenju HNS.

Hrvatska je osmog septembra u Rijeci pobedila Letoniju 5:0. Hrvatska se nalazi na prvom mestu na tabeli Grupe D kvalifikacija za EP 2024. sa 10 bodova.

– Nažalost, tri pojedinca bila su dovoljna da pokvare predivnu sliku sa Rujevice gde su naši navijači bili besprekorni, što je vidljivo u izveštaju koji nije imao zamerke na ponašanje navijača – izjavio je danas Jurica Jurjević, koji je zadužen za bezbednost u HNS.

– Učinićemo sve da u ovom postupku uverimo UEFU da zbog ponašanja trojice pojedinaca ne bi trebalo da budu kažnjeni sve navijače i našu reprezentaciju. Hrvatska država će odgovarajuće da procesuira slučaj i da pošalje snažnu poruku da je takvo ponašanje i veličanje ustaškog pokreta u modernoj Hrvatskoj apsolutno neprihvatljivo i strogo kažnjivo – dodao je Jurjević.

UDARNA VEST.rs (Blic sportal.rs)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare