EU presekla! Banke više ne smeju da naplate minus bez najave, sve mora bizi „jasno, sažeto i vidljivo“, a ovo su sva nova pravila

Banke u Evropskoj uniji moraće da učine informacije jasnijima svojim potrošačima, a prećutna prekoračenja po računima neće moći naplatiti odjednom i bez najave.

Evropski parlament je na plenarnoj sednici potvrdio Direktivu o potrošačkim kreditima kojom Evropska unija usklađuje pravila za potrošačke kredite u zemljama članicama. Direktiva Evropskog parlamenta i Veća EU-a zameniće postojeću iz 2008. te, kako je predložila Komisija, obuhvatiti više vrsta kredita, propisati jasniju komunikaciju banaka s potrošačima i onemogućiti im da bez najave i mogućnosti obročne otplate ukidaju prava na „minuse“ na računima.

Predlog je dobio široku podršku među političkim grupama u Evropskom parlamentu na sednici u Strazburu, a u izveštaju koji je pripremila zastupnica kluba Levice Katerina Konečna traži se da banke osnovne informacije potrošačima moraju davati ‘jasno, sažeto i vidljivo‘.

Hrvatski zastupnik Tomislav Sokol, koji je ispred Evropske pučke stranke bio izaslanik u senci za ovu direktivu, kao posebno važno za hrvatske građane ističe da se ‘radi o tome da se puno jasnije regulira‘ odnos banaka i potrošača, ‘najviše deo koji se tiče minusa na računu‘.

– To je ono što je (hrvatska) vlada sa bankama rešila u velikoj meri memorandumom, ali mi sada to definiramo jednim europskim zakonom koji će biti obvezujući i neće ovisiti o dobro volji banaka – tumači Sokol.

Zemlje članice Evropske unije će imati tri godine da u svoje zakonodavstvo unesu odredbe direktive EU-a.

„Neće više biti moguće presudna prekoračenja naplatiti odjednom“

Sokol tumači kako po usvojenoj Direktivi ‘neće više biti moguće presudna prekoračenja naplatiti odjednom‘, a njihovo ukidanje ‘moraće se najaviti unapred, a naplatiti u barem 12 rata‘.

– Neće se moći bez saglasnosti potrošača ni povećati minus na računu i otići eventualno u prećutno prekoračenje gde su kamate puno veće. (…) Novo je i da će svaki potrošački kredit morati sadržavati obavest o mogućim štetnim posledicama po potrošače“ i tako dodatno upozoriti potrošače na opasnosti prezaduženosti – objašnjava HDZ-ov europarlamentarac.

Sokol dodaje da je studija Evropskog parlamenta pokazala da je 340 miliona računa u Evropi u minusu te da to nije problem koji se tiče samo Hrvatske. Takođe, ističe da je nova direktiva ‘prvi zakonodavni akt kojim se na evropskom nivou kodira pravo na zaborav i zaštita od diskriminacije za građane koji su preboleli rak‘, odnosno da se ‘zdravstveni podaci ne mogu koristiti kod utvrđivanja kreditne sposobnosti‘.

 Zabraniće se i da se šalju nezatražene kreditne kartice ljudima i tako radi pritisak da sklope nekakve ugovore – dodao je hrvatski eurozastupnik, član Odbora EP-a za unutarnje tržište i zaštitu potrošača.

UDARNA VEST.rs Blic(Izvor: SEEbiz)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare