Strani mediji opkolili Pešića! Sve im je rekao o svojoj konekciji sa Nemačkom

Selektor košarkaša Srbije, Svetislav Pešić, imao je izlaganje za strane medije uoči finala Mundobasketa. Vladalo je veliko interesovanje za njega pred završni čin, u kom sledi odlučujuća bitka za titulu šampiona, od 14.40 po srpskom vremenu.

Veliko je poštovanje Orlova za nemački tim, koji ne zna za poraz na ovom turniru. 

– Ne samo ja nego svi mi jako poštujemo nemački tim. Reprezentacija Nemačke je tim čiji je najvažniji kvalitet kontinuitet. Igraju zajedno četiri ili pet godina. Ovo je generacija koja igra odlično i ovde u Manili su opet demonstrirali to. Pobedili su sve mečeve i to znači da će meč biti jako težak za obe strane.  Mi smo demonstrirali timsku košarku sa dobrom odbranom, sa tranzicionim napadom, sa kontrama i ja mislim ono što sam rekao i ranije. Oba tima, i Nemačka i Srbija, zaslužuju da budu u finalu – rekao je Svetislav Pešić. 

Koliko je finale specijalno za Vas? 

– Finale je uvek posebno. Moje uspomene vezane za nemačku košarku su uvek pozitivne i ja dao sam najbolji period svoje karijere nemačkoj košarci. Nemačka košarka mi je mnogo pomogla u dobrim i u lošim momentima. Postao sam trener na ovom nivou u Nemačkoj. Svi ljudi u nemačkoj košarci su moji prijatelji, poput bivših igrača koji su u Košarkaškom savezu Nemačke. Znate da sam sa porodicom i dalje u Minhenu i vrlo, vrlo sam blizak sa nemačkom košarkom.

– Znate ko igra finale, verovatno niko nije očekivao to, ali ja sam očekivao Nemačku u finalu. Ne zato što su ostale ekipe slabije, nego je Nemačka pokazala najviše, sa nama. Nisu izgubili nijednu utakmicu, imaju perfektno takmičenje. Znam trenera, igrače, najveći kvalitet im je kontinuitet. Imaju fantastičnu ekipu, ako jedna ekipa dobije Ameriku, to je za svako poštovanje, i zahteva se maksimalan pristup u pripremi meča da realizujemo naš plan. U finalu su dve izuzetno jake timske ekipe, zato su i stigli do ovde, oba tima imaju pobednički pristup i sjajnu atmosferu, siguran sam da će biti pravo finale.

Istakao je Pešić i skauting.

– Srbija i igrači su dobro praćeni, skauting postoji, istina da ja bolje poznajem njih, jer stalno sam sa njima, ali više se bavim mojim igračima, da se i mentalno i taktički pripreme, to će biti teška borba. Nemačka je borbena ekipa, kod njih nema predaje.

Sa Nemcima je Pešić osvojio evropsko zlato 1993.

Onda je imao emotivan nastup.

– Emotivno sam sve više vezan za ovu ekipu, sve se bolje poznajemo, ovi momci imaju potrebu da sarađuju i imaju očekivanja od mene.

Odbrana će biti važna.

– Naravno da je to ključ pre svega, mi smo ekipa koja je pokazala da iz odbrane možemo da kreiramo naše napade. Mislim da smo vodeća ekipa po poenima iz tranzicije. Nemamo mi tu visinu i fiziku kao Nemci, ali kvalitet predviđanja situacija, dobro čitamo situacije igru, ali bez borbenosti i zalaganja košarkaška inteligencija ne pomaže. Svi su zdravo i spremni, oni se ni do sada nisu žalili ni na šta, sad dobro spavanje, priprema i to je to.

UDARNA VEST.rs (Blic sportal.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare