OPOZICIJA TRAŽI VANREDNE PARLAMENTARNE I BEOGRADSKE IZBORE „Blokiraćemo rad Skupštine dok ne dobijemo odgovor vlasti“

– Zahtevaćemo vanredne parlamentarne izbore i uz njih i beogradske kako bismo ispunili zahteve za koje smo se borili . Ukoliko ova vlast bude htela da raspiše neke lažne izbore suočiće se sa građanima na ulici – rekao je danas Zoran Lutovac, predsednik DS-a, govoreći ispred lidera dela opozicije na konferenciji u zgradi Narodne skupštine.

– Imali smo juče veoma uspešan sastanak na kojem smo se dogovorili koje ćemo korake preduzeti kako bismo ispunili zahteve građana. Mi smo do sada ovde u parlamentu borili se da se ispune ti zahtevi i da se sve što se desilo u vezi sa tragedijama ne skloni ispod tepiha. Zakazali smo sednicu uprkos volji većine. Mi smo bili u parlamentu, građani su bili ispred parlamenta i vršili pritisak da se ispune zahtevi. Nažalost, nisu ispunjeni zahtevi građana te stoga smo doneli odluku da ukoliko ne dođe do ispunjavanja zahteva preći na druge oblike delovanja. Ako oni nisu hteli da ispune zahteve ispunićemo ih mi. Zahtevaćemo parlamentarne izbore i uz njih i beogradske kako bismo ispunili te zahteve. Ukoliko ova vlast bude htela da raspiše neke lažne izbore suočiće se sa građanima na ulici – rekao je Lutovac.

Blokada Skupštine do ispunjenja zahteva

Radomir Lazović iz „Zeleno-levog fronta“ najavio je da će opozicija blokirati rad Skupštine, sve dok od vlasti ne dobije odgovor na ove zahteve.

– Zahtevamo hitno raspisivanje vanrednih beogradskih i parlamentranih izbora kako bi opozicija ispunila sve zahteve građana. Smatramo da su vanredni beogradski izbori do kraja godine jedini način da kao društvo izađemo iz ove krize. S obzirom na ozbiljnost krize u kojoj se nalazimo Blokiraćemo sednicu skupštine dok ne dobijemo odgovor vlasti o raspisivanju izbora. Mi ne odustajemo od parlamenta, ali ovu sednicu ćemo blokirati dok ne dobijemo odgovor o raspisivanju izbora – poručio je Lazović.

Kako je rekao, naredni protest održaće se u petak u 19 sati iz tehničkih razloga ispred zgrade Vlade odakle će se protestna šetnja uputiti ka zgradi televizije „Pink“.

Inače, kopredsednik „Zajedno“ Aleksandar Jovanović Ćuta najavio je da će opozicija na konferenciji za medije obelodaniti konkretne korake koji će biti preduzeti u, kako je naveo „borbi za život“.

– Građani Srbije će saznati sve, i šta će se dešavati u skupštini, na ulici, obelodanićemo sve dalje korake i aktivnosti protesta „Srbija protiv nasilja“. Pokazaćemo svima da ne zavisimo od milostinje Orlića i toga da li će nam dozvoliti da govorimo u parlamentu. Nećemo više dozvoliti da se donose nakaradni zakoni po hitnom postupku, nećemo dozvoliti da bilo ko koga vređa. Od danas će sve zavisiti od nas. Da li će to biti blokada parlamenta, biće sve što upućuje na to što se zove borba za život. Jer se mi sada borimo za život – rekao je Jovanović.

Na pitanje da li će opozicija blokirati rad parlamenta Jovanović je rekao da je „rad parlamenta već onemogućen“.

– Ovo što parlament sada kao radi je farsa, a ne rad parlament. To je kriminalna organizacija koju kontroliše Orlić i većina – Jul, SPS, bivše demokrate, tu su Koštuničini koje je Vučić uterao u tor. To su robovi koji onemogućavaju rad Parlamenta. Pa parlament, čim je počeo da radi, odmah je u njemu prekršen Ustav, jer je 40 posto građana tražio da se raspravlja o eksploataciji litijuma, a mi još uvek ne znamo gde su potpisi. Milion razlog ima zbog čega taj parlament ne treba da radi – rekao je Jovanović.


UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare