BOLESNA „IGRA“ NA GUGLU Ime gimnazije u Valjevu promenili u ime dečaka ubice iz „Ribnikara“

Uoči početka nove školske godine ime Valjevske gimnazije ponovo je oskrnavljeno na internetu i to prostom izmenom naziva toponima u Gugl mapama. Nakon što je pre nekoliko meseci neko ovu uglednu valjevsku školu i jednu od najboljih srpskih gimnazija „prekrstio“ u ime osuđenog ratnog zločinca, sada ju je neko nazvao imenom dečaka ubice iz beogradske OŠ „Ribnikar“.

Naime, ako u Gugl pretraživaču ukucate pojam Valjevska gimnazija, u padajućoj listi biće vam izbačen veliki broj linkova za sajtove, počev od Vikipedije, pa sve do linkova ka profilima ove valjevske srednje škole na društvenim mrežama.

Međutim, kao što se možete videti na skrinšotu, na desnoj strani Gugl pretraživača, gde se pojavljuju i fotografije škole, iznad osnovnih podataka o Valjevskoj gimnaziji, kao što su adresa, radno vreme, telefon i slično, stoji ime dečaka ubice.

Slično se dešava i kada se pojam „valjevska gimnazija“ ukuca direktno u pretragu Gugla mapa, nakon čega se otvara mapa Valjeva i adresa Valjevske gimnazije u ulici Vuka Karadžića, ali crveni balon, koji označava traženu lokaciju, očitava naziv škole kao Gimnazija sa imenom dečaka ubice.

Naravno, radi se o klasičnoj zloupotrebi imena na internetu koju praktično može izvesti svaki informatički pismeniji korisnik Gugl pretraživača, s obzirom na to da su Gugl mape svojevremeno uvele program za ažuriranje koji omogućava da korisnici sami dodaju puteve, ulice i druge toponime koji nisu ucrtani na mapi, ili da menjaju njihove nazive ako nisu tačni.

Neko je, međutim, iz samo sebi poznatih ali nimalno normalnih razloga, u Gugl mapama ime ove valjevske škole promenio u ime dečaka koji je 3. maja ove godine izvršio masovni, nezapamćeni zločin u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Nažalost, ovo nije prvi put da se ime Valjevske gimnazije na ovaj način zloupotrebljava na internetu. Pre nekoliko meseci neko je tako, takođe izmenama u Gugl mapama, ovu školu nazvao Gimnazija „Ratko Mladić“, po imenu osuđenog ratnog zločinca u Haškom tribunalu za ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije.

Sem što se ime Valjevske gimnazije, kao i bilo kog drugog toponima u Gugl mapama, može ispraviti na isti način na koji je i promenjeno, nepoznato je da li je bilo ko protiv NN počinioca, koji je na ovaj način zloupotrebio ime institucije i izazvao uznemirenje javnosti, podneo krivičnu prijavu.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare