PRVA REAKCIJA KREMLJA O PRIGOŽINOVOJ SMRTI „Apsolutna laž“: Peskov o spekulacijama koje dolaze sa Zapada

Kremlj je u petak saopštio da su zapadne sugestije da je šef plaćenika Vagnera Jevgenij Prigožin ubijen po njegovom naređenju i ono što je nazvao drugim „spekulacijama“, „apsolutna laž“.

U razgovoru sa novinarima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je istraga o padu aviona u sredu uveče u kojoj je predsednik Vladimir Putin rekao da su Prigožin i njegovi saradnici poginuli, prema preliminarnim informacijama, u toku.

– Putin se nije sreo s Prigožinom nedavno – dodao je Peskov.

Takođe je rekao da je nemoguće reći da li će Putin prisustvovati sahrani Prigožina i da je predsednik imao „veoma pun raspored“.

Peskov je rekao da plaćenička grupa Vagner ne postoji formalno legalno. On je rekao da Vagner postoji kao grupa koja je dala „veliki doprinos“ vojnoj kampanji Rusije u Ukrajini i pohvalio „herojstvo“ njenih boraca.

Vagnerovi plaćenici su u junu nakratko pokušali da marširaju na Moskvu u pobuni sa ciljem da zbace Prigožinove rivale u odbrambenom establišmentu, pobunu koju je Putin osudio kao izdajnički „ubod nožem u leđa“.

Smrt Prigožina

Avion u kom se nalazio Prigožin srušio se u četvrtak uveče u regionu Tver dok je leteo između Moskve i Sankt Peterburga. Na snimku objavljenom na internetuočigledno se vidi kako mali mlaznjak vuče oblak dima pre nego što je udario u zemlju i izbio u plamen.

Vodeći istraživački novinar o ruskim temama Hristo Grozev pre samo 10 dana dao je izjavu u kojoj je precizirao da će u roku od šest meseci ili će Prigožin biti mrtav ili će se desiti još jedan državni udar.

Medijski kanali povezani sa Vagnerom brzo su sugerisali da je ruska protivvazdušna raketa oborila avion.

Vođa Vagnera Jevgeniji Prigožin postao je poznat svetskoj javnosti nakon uloge njegove plaćeničke grupe u ratu u Ukrajini.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare