DA NIJE OVOGA NIZAMA BI SADA BILA ŽIVA! Ovo su 5 KLJUČNIH PROPUSTA države zbog kojih je beba Lena ostala siroče


Policija je pokrenula istragu o svima koji nisu pravovremeno reagovali da se spreči masakr

Da je smrt Nizame Hećimović iz Gradačca mogla biti sprečena zna ceo Balkan, koji od petka plače za nesrećnom majkom devetomesečne bebe Lene pred kojom joj je monstrum Nermin Sulejmanović, njen nevenčani suprug, ispalio hitac iz pištolja u glavu i to u uživo prenosu na društvenoj mreži Instagram.

Nizama je Nermina poslednji put prijavila policiji 7. avgusta kada je u stanici ispričala da ju je „pretukao zbog loše hrane“ i da želi da mu se odredi mera zabrane prilaska, a MUP je za to podneo zahtev sudu, ali ga je sudija Lejla Numanović odbila.

Policija je pokrenula istragu o svima koji nisu pravovremeno reagovali da se spreči masakr, u kojem je Sulejmanović nakon supruge ubio i poznanike, oca i sina, Đengiza i Denisa Ondera, koji su otac i brat njegove bivše devojke Dženane Onder.

Propusti istražnih i sudskih organa svakodnevno isplivavaju u javnost, a Republika je sabrala pet najtežih.

Otkrivanje Nizaminog skrovišta

Nakon tvrdnji da je ubica saznao gde se njegova nevenčana supruga krije nakon batina koje joj je naneo 7. avgusta, i to zahvaljujući policajki Dženani S., te informacije su danas osporene u istrazi, ali je saopšteno da policija ima informacije da je ona imala nekakvu povezanost sa njim i sa još nekim kriminogenim licima. S druge strane, izvori bliski istrazi nisu negirali da je Sulejmanović saznao za adresu supruge od nekog policijskog službenika jer je samo policija imala informaciju o Nizaminom prebivalištu.

Sud oslobodio ubicu

Opštinski sud u Gradačcu, po odluci sudije Lejle Numanović, nije prihvatio predlog MUP od 7. avgusta da se Nerminu Sulejmanoviću odredi mera zabrane prilaska Nizami Hećimović, a u sredu je predsednica tog suda Slobodanka Kojić na konferenciji za medije saopštila da, kada je reč o dokazima koje je sud imao protiv Nermina, nakon što je Nizama podnela prijavu, da su imali samo izjavu oštećene Nizame gde je ona „koristila blagodet svedočenja“, kao i da sudija nije prihvatila policijsku belešku kao dokaz jer se to ne može tako ceniti.

Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona saopštila je danas da samo u Nizaminom slučaju ove godine nije naređena mera zabrane prilaska.

– Od januara do 31. jula ove godine, Opštinski sud u Gradačcu prihvatio je zahteve za izricanje 16 zaštitnih mera za sprečavanje nasilja u porodici. Samo jedna je odbijena, ona koja je podneta u ime Nizame Hecimović. Sve zaštitne mere izricane su na osnovu istog obima dokaza – navode u saopštenju.

Policija zakasnila

Ministar za ljudska prava i izbeglice Sevlid Hurtić rekao je u sredu da je policiji trebalo 21 minut da pređu tri kilometra do kuće Nizamine tetke, kada je prijavljeno da je Nermin stigao na to mesto u petak sa pištoljem i da tuče Nizamu, kao da im je za tu relaciju potrebno oko tri minuta. Takođe, građani Gradačca se pitaju kako nisu uspeli ni kasnije da ga nađu, pa je stigao da usmrti i Đengiza i Denisa Ondera, iako je ceo masakr prenosio na Instagramu, govoreći gde se nalazi, da bi na kraju, kada ga je policija opkolila, presudio sebi hicem u glavu.

Prema nezvaničnim informacijama, jedna osoba iz vrha MUP Tuzlanskog kantona, naredila je policajcima u Gradačcu, da se „povuku“ dok ne dođe specijalna jedinica, pa su tako građani ostavljeni na milost i nemilost pomahnitalom Nerminu.

Kriminalac na slobodi

Iako je Nermin Sulejmanović veoma poznat u Gradačcu kao fitnes trener, takmičar u bodibildingu, ali i osuđivani kriminalac, on nije na vreme proveren jer je u posedu imao ilegalni pištolj i municiju od devet milimetara, a prema nezvaničnim informacijama, nekoliko dana pre masakra Nermin je spalio dva skupocena automobila šefu lokalne narko bande, kojoj je i on pripadao, Elviru Kuduzoviću, jer je, navodno, umislio da je Elvir bio u vezi sa Nizamom.

Nisu uspeli da spreče snimanje masakra

Nakon trostrukog ubistva u Gradačcu je uhapšeno 40 osoba iz tog mesta jer su monstrumu pružali podršku dok je prenosio ubistva uživo na Instagramu, a policija nakon trosatnog emitovanja nije uspela da ugasi Sulejmanovićev nalog i tako eventualno spreči bar jedno ubistvo, jer je Nermin tokom snimanja u više navrata tražio pratiocima da ga gledaju kako puca, očigledno zbog toga što ga to motiviše da izvrši zločine i pokaže moć, naveli su psihijatri ranije. Snimanje je počelo oko 12 sati.

Saša Petrovic, zadužen za sajber kriminal u FUP, rekao je da se reagovalo odmah po dostavljanju informacija. Dodaje kako je jedini problem bio uspostavljanje kontakta sa kompanijom META.

– Ova kompanija ima sedište u SAD, a ispostava je u Irskoj. Razlika u vremenu očigledno je uticala na brže delovanje. Imamo komunikaciju direktno sa njima, ne možemo iste sekunde nešto ugasiti. Oko 7:30 smo zvali kompaniju. Čovek koji je naša kontakt tačka je odmah dostavio te podatke MUP TK i odmah je ugašen snimak koji je postojao – naveo je Petrović, iako je snimanje počelo oko 9.30, a snimci obrisani nakon tri sata.

UDARNA VEST.rs (Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare