Ana tvrdi da može da „reši autizam“, ima i svoj cenovnik: Optužuju je da je nadrilekarka, neki je i brane

Jedna mama autističnog dečaka vodi Instagram nalog „Reši autizam“ na kom piše svoja iskustva sa autizmom i sa čime su se sve suočili u želji da pomognu detetu. Prva objava naslovljena je „Autizam nije u potpunosti nerešiv“. Na pitanje pratilaca šta je po struci i koliko iskustva ima u ovom polju, odgovorila je „ukratko – sedam godina bezmalo svakodnevnog istraživanja, učenja i praktične primene – rada sa svojim detetom, edukacija, kurseva, praćenja naučnih konferencija“.

To je možda i bio povod za napise u nekim medijima da je u pitanju nadrilekarka koja svoje „znanje“ naplaćuje 497 evra. Kako se navodi, ona nudi roditeljima dece sa ovim i drugim razvojnim poremećajima „program“ za rešavanje njihovih problema, a samo na osnovu ličnog iskustva jer i ona ima dete koje je uspešno izlečila, navodi se u napisima.

Autizam, najgora noćna mora roditelja i reč od koje se nekako svako strese, žacne, kada je čuje. Jer je neobično, jer ne znamo šta ga uzrokuje, jer je tema stigmatizovana iz obilja razloga. Jer kad odete kod lekara sa detetom koje nije dobro, koje je u bolovima, koje je preosetljivo, koje je agresivno, koje je zatvoreno, hiperaktivno, koje ne govori, koje nešto muči, povratna informacija je – to je autizam, takva je slika ovog stanja, ne možemo vam (mnogo) pomoći. Mnoga deca se udaraju po glavi jer imaju neuroupalu. Mnoga deca su u velikim bolovima, jer ih boli stomak, jer imaju zapaljensku bolest creva. Mnoga deca imaju niz medicinskih stanja koja mogu (i treba) da se tretiraju i leče. Mnoga deca su godinama uskraćena za adekvatno lečenje, jer ne znamo dovoljno na ovim prostorima, i prosto se misli da je autizam takvo stanje, pa to vam je što vam je. E pa, dobra vest je da- nije tako! O uzrocima ovih problema i načinima lečenja svedoče brojni lekari, koje smo imali prilike da slušamo i nedavno u Beogradu na Međunarodnoj konferenciji o autizmu. Roditelji često kažu – ne znam odakle da krenem“, navodi ona u jednoj od objava.

Ispod njenih objava na Instagramu, preovladavaju reči podrške roditelja dece sa nekim razvojnim problemom. „Bravo, konačno nešto drugačije, važno je da roditelji imaju izbora, a ne da se tržište svodi na mahom suvoparni rad s defektologom bez rezultata!“, „Hvala ti na svemu što radiš“… Ali, bilo je i onih koji su želeli da znaju kada je završila FASPER (Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju), kao i na osnovu čega drži obuke koje naplaćuje, da li su sertifikovane i ko je izdao sertifikat. „Kakve su ovo gluposti? Izvinite, ali nemam drugi naziv za ovo kao što nemate ni vi naučnu osnovu za ovo što pišete“.

Kako navodi Ana Ivanović na Instagramu, njenom sinu su pomogli defektološki i logopedski tretmani, Nemeček protokol, program Doman instituta, prilagođen režim ishrane, „safe and sound protokol“, rešavanje hroničnih infekcija, sređivanje mikrobioma creva prilagođenom terapijom. Kako navodi, neretko se sreće sa mamama i tetama koje rade sa decom, koje su uporne na sva zvona: „Autizam nije bolest nego stanje!“, „Autizam se ne leči“, „Prekinite da maltretirate dete i prihvatite ga takvog kakvo jeste“. Pogledajte na desetine oporavljene dece na stranici Doman International ili u BioMed grupama na FB, piše ona na Instagramu.

Ipak, da nije sve tako crno – belo, svedoče i reči mame drugog autističnog dečaka.

– Poznato mi je sve, Ana je jedna divna žena koja je prošla edukaciju Doman metodologije, koja se plaća 900 evra i svoje dete je izvukla. Ima najbolju nameru da sve informacije podeli sa roditeljima, ali to smeta konkurenciji i sad će da je razvlače po novinama. Njeno dete znam lično, kao i Anu, njeno dete je potpuno izvučeno, ako mene pitate. Ja da sam mogla da platim edukaciju Doman metodom 900 evra i procenu 4.500 evra i radim kući sa Lukom to bih odmah uradila. Žena je samo htela da prenese svoje iskustvo, koje je dragoceno, ali to pravi problem konkurenciji. Radila je potpuno besplatno spot za pesmu „Deca bez granica“ u aprilu i sa nama emisiju „Autizam, sprint ili maraton“. Ja verujem da nas ima mnogo više koji razmišljamo na ovaj način, ali imaju strah od posledica da pričaju o tome – kaže Lukina mama Jelena.

Ani Ivanović smo pisali na Instagramu sa molbom za komentar na tekstove da je nadrilekarka, ali je naša poruka ostala nepročitana. Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor. Mejlom smo zamolili udruženje u kom je ona član programskog odbora za njen broj telefona, ali odgovor nismo dobili.

Nezvanično, rečeno nam je da se Ana neće oglašavati ovim povodom.

Kako nam je rekao doktor koji nije želeo da mu pominjemo ime, jer nije upoznat sa onim što Ana Ivanović piše na Instagramu, autizam nije izlečivMoguće je dete samo osposobiti toliko da bude funkcionalno i da stekne određene veštine i znanja.


UDARNA VEST.rs (Telegraf.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare