NBS pauzirala rast kamata! Globalni inflatorni pritisci popuštaju, Izvršni odbor zadržao stopu na 6,5 odsto

„Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,50%. Na nepromenjenim nivoima su zadržane i kamatne stope na depozitne (5,25%) i kreditne olakšice (7,75%)“, saopšteno je danas iz NBS.

Podsećamo i da je Narodna banka Srbije sredinom jula podigla referentnu kamatu za 25 baznih poena, na nivo od 6,5 odsto, koji je zadržan i ovog meseca.

Kako su obrazložili iz Izvršnog odbora odluka o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou predelio je nastavak popuštanja globalnih inflatornih pritisaka „koji bi trebalo da doprinese osetnijem padu uvozne inflacije. Istovremeno, Izvršni odbor očekuje nastavak opadajuće putanje domaće inflacije i njen povratak u granice cilja u horizontu monetarne politike. Takođe, prilikom donošenja odluke uvažena je i činjenica da su u prethodnom periodu pooštravani monetarni uslovi i da je sada potrebno da se sagledaju puni efekti prethodno sprovedenih mera. Ukoliko proceni da je potrebno, Izvršni odbor ne isključuje mogućnost daljeg pooštravanja monetarne politike“.

Kako su dodali, prenošenje dosadašnjeg povećanja referentne kamatne stope na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala kamatne stope.

UDARNA VEST.rs (Blic BIZNIS)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare