POSLEDNJI PUT REPREZENTACIJA JE BILA KOMPLETNA DOK JE OBRADOVIĆ BIO SELEKTOR: Danas Jokić i Micić, nekada Dražen, Đorđević…

Ljubitelji košarke u Srbiji još ne mogu da se smire posle vesti da za Srbiju na Svetskom prvenstvu neće igrati dvojica najboljih – Nikola Jokić i Vasilije Micić.

Saopštili su selektoru Svetislavu Pešiću da ne računa na njih i posvetili se drugim obavezama – Jokić konjičkim trkama, a Vasa pripremama za NBA.

Otkazi, manje ili više opravdani, već su postali normalna stvar, godinama se ponavlja ista priča. Bilo je onih koji su opravdano izostajali zbog povreda, ali uvek se nađe poneko ko ima – preča posla. Počelo je od Dražena Petrovića, lidera tima bivše Jugoslavije, koji je 1991. rešio da propusti EP u Italiji zbog odlaska u NBA.

Nije lako pronaći kada je poslednji put selektor na treningu imao sve koje je pozvao – a to se desilo za vreme selektora Željka Obradovića 1996. Naši su u finalu Olimpijskih igara poraženi od američkog drim-tima.

Naredne godine pred Evropsko prvenstvo stigla je šokantna vest da je Vlade Divac odlučio da se odmori od velikih napora, a 1998. ga nije bilo ni na Mundobasketu zbog čuvenog lok-auta u NBA. Izostao je i Predrag Danilović, ali zbog povrede.

Aleksandar Đorđević propustio je EP 1999, a godinu dana kasnije Đorđević i Divac su Obradoviću saopštili da ne mogu na Olimpijske igre jer žele da više vremena provedu s porodicom.

Svetislav Pešić je nakon lošeg izdanja plavih u Sidneju preuzeo nacionalni tim i na naredna dva velika takmičenja – 2001. u Istanbulu i 2002. u Indijanapolisu – osvojena su dva zlata. Međutim, nije da ni on nije imao problema, jer je Željko Rebrača odlučio da se priprema za NBA.

Selektoru Dušku Vujoševiću je pred Evrobasket 2003. otkazao jedan od najvažnijih šrafova tima Dejan Bodiroga. Na vruću klupu vratio se Željko Obradović, a za Olimpijske igre u Atini 2004. nije mogao da računa na Predraga Stojakovića, koji je tražio nešto duži odmor. Selektor nije pristao na to, zauzeli smo katastrofalno 11. mesto.

Obradović je 2005. skovao veliki plan da u Beogradu osvoji evropsko zlato. Počelo je loše, jer je Stojaković zbog naporne sezone u NBA odlučio da se ne odazove selektoru. Javnost je bila šokirana, a Peđa više nikada nije obukao nacionalni dres. Obrukali smo se u Novom Sadu.

Draganu Šakoti je 2006. godine otkazao Nenad Krstić, a nakon njega i Dejan Milojević i Saša Pavlović. Zoran Slavnić je ostao bez mnogih imena koje je ranije imao u glavi, kasnije ga je odjavio i Kosta Perović, a nije našao zajednički jezik ni s Milošem Vujanićem.

Aleksandar Đorđević je kao selektor debitant doživeo neprijatno iznenađenje 2014, kada mu je Novica Veličković tek po objavljivanju spiska rekao da ne može da igra na Svetskom prvenstvu. Bilo je problema i kasnije s Bobanom Marjanovićem i Radetom Zagorcem…

Nacija je nakon toga najviše počela da se ljuti na Nikolu Jokića, koji je od sedam poziva selektora odbio četiri…

Duda: Ne znam gde je Mačvan

Ponovim dolaskom Dušana Ivkovića na mesto selektora 2008. situacija se nešto poboljšala, ali i njemu su otkaze uručivali Miloš Vujanić, Darko Miličić, Milovan Raković, Miroslav Raduljica… Pred EP u Sloveniji 2013. rekao je da ne zna zašto se Milan Mačvan nije pojavio na pripremama.


UDARNA VEST.rs (Kurir sport)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare