„NIJE DOBRO ISKLJUČIVATI PORODICU IZ TRETMANA MALOLETNIH PRESTUPNIKA!“ Psiholog: Dopune zakona su način da se obezbedi društvo

Dopunu zakona o zaštiti maloletnih lica sa mentalnim smetnjama koji se trenutno nalazi u javnoj raspravi koja će trajati do 9. avgusta komentariao je u jutarnjem programu Kurir televizije Zoran Crnjin, psiholog.

Konstatovao je da kada maloletnik počini teško krivično delo, poput masakra u Ribnikaru, ako se i ne utvrdi da ima psihijatrijsku dijagnozu, on se može psihijatrijski tretirati.

– I onda kada nije reč o psihijatrijskoj dijagnozi radi se o poremećaju u ponašanju koji se može tretirati psihoterapeutski. Ovaj zakon se donosi zbog najtežih slučajeva i on jeste jedno od rešenja kako obezbediti društvo da počinilac ne počini ponovo slično delo – rekao je Crnjin.

Ocenio je da nije dobro da se roditelji isključuju iz rada sa maloletnim prestupnicima.

– Mislim da će se takve mere će se propisivati u izuzetnim slučajevima, jer kada radimo sa maloletnim licima, obavezno je uključen i rad sa roditeljima, jer to dete će se vratiti u to porodično domaćinstvo. Ukoliko se utvrdi da je ta sredina neposrednan faktor za neko ponašanje i neki postupak onda treba sistematski raditi sa celom porodicom. S tim u vezi mislim da ne bi bilo dobro isključiti porodicu iz tretmana maloletnih lica.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare