OD SEPTEMBRA BESPLATNI VRTIĆ, ALI I JOŠ 2 BITNE STVARI ZA SVU DECU U BEOGRADU: Evo kako da ostvarite pravo na naknadu za obdanište

Grad Beograd će od septembra u potpunosti subvencionisati ekonomsku cenu vrtića za svu decu u Beogradu, a razlika u ceni zavisiće od kvaliteta usluge i pružanja dodatnih usluga i organizovanja aktivnosti za mališane, saopštili su ranije čelnici gradske uprave.

Ovo je propisano i odgovarajućom odlukom koju su odbornici Skupštine grada Beograda usvojili na sednici od pre mesec dana.

Odbornici su, podsetimo, usvojili Odluku o pravima deteta u oblasti finansijske podrške porodici sa decom na teritoriji Grada Beograda. Odluka podrazumeva pravo na naknadu ukupnih troškova boravka u predškolskoj ustanovi i pravo na naknadu ukupnih troškova odmora i rekreacije dece iz predškolskih ustanova.

Ova odluka, doduše, još nije objavljena na portalu gradske uprave, ali ako je suditi po staroj odluci koja je još dostupna na sajtu, zahtev za ostvarivanje prava na besplatan vrtić roditelji mališana bi trebalo da podnesu predškolskoj ustanovi u kojoj dete boravi.

Potom Predškolska ustanova, organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Beograda nadležnoj za poslove iz oblasti obrazovanja i dečje zaštite, dostavlja podnete zahteve sa odgovarajućom dokumentacijom na rešavanje

Odlučeno i usvojeno

Besplatni udžbenici za sve

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su prošlog meseca i odluku kojom se omogućava dodela besplatnih udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola. U Odluci se navodi da se sredstva za finansiranje udžbenika i udžbeničkih kompleta obezbeđuju u budžetu Grada, a cilj je da svi učenici imaju jednaku dostupnost obrazovanju i vaspitanju.

Odluka treba da doprinese unapređenje uslova za obrazovanje, stvaralaštvo, naučni rad učenika u sistemu osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je od septembra i besplatan engleski jezik za sve predškolce, što će biti novina, pošto su roditelji dosad to plaćali posebno kao uslugu. Kako je ranije objasnio, odluku o tome doneće Veće jer to ne mora da prođe kroz Skupštinu.

Šapić je takođe najavio i da će od septembra svi vrtići, osnovne i srednje škole dobiti besplatne prečišćivače vazduha.


UDARNA VEST.rs(Kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare