Jokić podelio Srbiju: Za jedne je heroj, za druge je izdajnik posle odluke da ne igra za reprezentaciju

„Sa Jokićem je obavljeno nekoliko razgovora, to su bili najbolji razgovori koje sam vodio sa nekim igračem koji nije mogao da prihvati poziv. Međutim, on nije ni fizički, a pogotovo ne mentalno spreman, istrošio se i nije spreman da preuzme odgovornost“.

Reči selektora košarkaša Srbije Svetislava Pešića, izgovorene u ponedeljak po podne kada je saopštio imena igrača na koje računa za predstojeći Mundobasket, ugasile su i poslednju nadu da će po mnogima trenutno najbolji košarkaš na svetu i NBA šampion sa Denverom ovog leta braniti boje našeg nacionalnog tima na Svetskom prvenstvu u Japanu, Indoneziji i Filipinama, gde smo planirali povratak na planetarni tron.

Skoro istog momenta Srbija je podeljena u dva tabora: jedne koji su pravdali ovaj Jokićev potez, uz napomenu da je osvajanjem NBA prstena sa Denverom već dovoljno učinio ove godine za promociju svoje zemlje, te druge koji su ovaj potez doživeli kao apsolutnu izdaju!

A onda su dodatnu vatru dolili snimci na kojima se vidi Nikola Jokić kako euforično sa prijateljima i rođacima proslavlja uspeh svojih konja na hipodromu, pa zatim i oni gde se čak latio mikrofona. I sve to u momentu kada je cela zemlja bila još u šoku nakon otkaza Jokića, ali i drugih igrača poput Nikole Kalinića, Vladimira Micića…

– Priznajem, očekivao sam da će u reprezentaciji igrati oni najbolji. Očekivao sam da će Jokić i svi ovi igrači da igraju, ali oni nisu u mogućnosti da prisustvuju. I u jačim sastavima smo mislili i nadali se najboljem. Da budemo zdravi, a ostalo šta nam Bog da – istakao je predsednik KSS Predrag Danilović.

Proslavljeni srpski trener Duško Vujošević je napomenuo da “treba razlikovati one koji ne mogu i one koji neće da igraju za reprezentaciju”.

– Moram da priznam da su me Jokićevi uspesi naterali da ustanem rano ujutru i gledam NBA finale. On je familijaran, dobar čovek, voli životinje. Ipak, ne mogu da shvatim, čovek ima obavezu prema zemlji gde je rođen. Iako je njegov put možda neobičan, uspeh i obavezuje – poručio je Vujošević za TV Nova S.

On je istakao da je Jokić napravio veliki uspeh, osvojio NBA titulu sa ekipom koja ne spada u velike favorite…- Znam da je odigrao veliki broj utakmica, da je bilo veliko trošenje, ali nema izgovora, pogotovo za najbolje. Kada se najbolji pojavi, drugi ne bi imali obraza da ne dođu. 

Jedno od pitanja odnosilo se i na uticaj menadžera, porodice, kluba…

– On je u fazi da sa familijom, braćom, donosi odluku. On je izuzetno važan Denveru, naravno da se oni brinu, ali i on ima autonomiju da može da proceni, da izabere način ponašanja u svakom trenutku, pa i sada. Znam da je umoran, potrošen, ali veliki bi gest napravio da je došao baš sada. Pa Novak Đoković je na Olimpijskim igrama igrao i u singlu i dublu, spržio je sebe. Čovek u ovim vremenima mora da ima i nešto romantičarsko – zaključio je Vujošević.

Odmah su počela i podsećanja na asove koji su proslavili našu zemlju na parketu – Dalipagića, Kićanovića, Sašu Đorđevića, Divca, Bodirogu, Danilovića…

Svoje mišljenje izneo je i NBA skaut Marin Sedlaček.

– Nije pitanje samo fizičkih, nego i mentalnih napora. Resetovanje traži vreme, ne možete da ga gubite. Kod nas vlada stav da je patriotizam prioritet u svakom trenutku, videli smo da je on u NBA bio takav. Možemo da računamo na njega u nekim vanrednim reprezentativnim akcijama. Uvek gledamo u jednom pravcu, nismo jedinstveni da zaštitimo nekoga i da podržimo one koji su se pojavili. Nije reprezentacija poligon za prodaju igrača – istakao je Sedlaček.

Saigrači iz reprezentacije su, ipak, Jokićevu odluku dočekali sa dozom razumevanja. Iako su svesni koliko su im šanse sada umanjene.

– Razgovarao sam sa Nikolom, on je isto i mene zvao i rekao da nije mentalno tu, da može da dođe, ali da to ne bi bilo to. Kao košarkaš to mogu da razumem, ali mogu i druge ljude koji ne razumeju – rekao je kapiten reprezentacije Bogdan Bogdanović.
Njegov saigrač Nikola Milutinov je rekao da mu “ne smeta što je pažnja usmerena ka onima koji su otkazali”.

– Nikola Jokić nas je predstavio u najboljem svetlu i uradio je mnogo toga za našu državu. Takva je situacija, treba svi da čestitamo Jokiću kako on Srbiju predstavlja. Ne sećam se da je neki igrač ikada tako nešto uradio za Srbiju. Treba svi da stanemo iza njega i da ga podržimo u odluci da bi u narednim godinama bio sa nama – smatra Milutinov. 

Naravno, automatski su usledila i podsećanja na sve ranije otkaze, odnosno nedolaske Nikole Jokića na reprezentativna takmičenja. Počev od Evropskog prvenstva 2015. godine, Evrobasketa 2017, kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre i sada Mundobasketa 2023. 

Odluka o neigranju Nikole Jokića bila je vest dana širom sveta. I mnogi su je okarakterisali kao veliko iznenađenje, pa čak i razočaranje. To nije krio ni Džoel Raš iz “Forbsa”, koji prati dešavanja u Denveru i koji, kako kaže, “nije imao nikakvu sumnju da će najbolji centar današnjice ovoga leta zaigrati za Srbiju“.
„Veoma me je iznenadila ova vest! Prosto mi se činilo da sve ide ka tome da će Nikola Jokić da igra za Srbiju na Svetskom prvenstvu, ali možda je, nakon što su mu se slegli šampionski utisci, shvatio koliki danak je uzela minula sezona i da baš to zahteva veći oporavak“, napisao je Raš.

Španski sportski listovi su konstatovali da je Mundobasket ostao uskraćen za najboljeg košarkaša sveta, a Jokićev otkaz burno je doživljen i u Hrvatskoj. Novinar hrvatskog portala “Indeks” Toni Horvat istakao je da su “svi oni koji su dvostrukog MVP-a NBA lige očekivali ovoga leta na Mundobasketu bili u velikoj zabludi”.

„Jasno, mnogi taj Jokićev potez doživljavaju kao izdaju domovine, povređeni su kao kad ih odbije ili ostavi devojka, te na njega reaguju infantilnim ispadima. Ali ko god je očekivao da će ovog leta videti Jokića u dresu Srbije verovatno provodi život i u puno ozbiljnijim zabludama. Verovanje da će Jokić kraj avgusta i početak septembra provesti na Dalekom istoku jednako je verovanju da je Zemlja ravna“, napisao je Horvat.

UDARNA VEST.rs (Blic sportal.rs)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare