Padaju ključni gradovi?! Ukrajina napravila ogromnu grešku, američki oficir predviđa katastrofu! 

Ukrajina je promenila taktiku na bojnom polju od „iscrpljivanja“ neprijatelja na korišćenje malih grupa pešadije za prodor na ruske odbrambene položaje, što na kraju može dovesti do pada ključnih ukrajinskih gradova, izjavioe je američki potpukovnik u penziji Danijel L. Dejvis u članku za „Responsible Statecraft“.

– Problem sa Kijevom je što će ovakav ‘pristup’ skoro sigurno propasti. Geografiju čitavog ovog regiona Ukrajine sa vojne tačke gledišta karakteriše otvoreni ravni teren sa retkim šumskim predelima. Pošto Rusija kontroliše nebo i ima značajan broj dronova, svaki put kada ukrajinski vojnici izađu u otvoreni prostor, oni su odmah podvrgnuti artiljerijskoj ili minobacačkoj vatri – rekao je ekspert .

Ukrajinske trupe, prema mišljenju analitičara, nisu postigle i ne mogu da ostvare nijedan od postavljenih taktičkih ciljeva zbog nedostatka ljudskih resursa i infrastrukture neophodne za uspeh.

Dejvis takođe dodaje da je, koliko god to zvučalo neprijatno pristalicama Ukrajine, najrazumnije rešenje Kijeva otvaranje pregovora koji bi mogli da sačuvaju ostatke ukrajinske „slobode i teritorije“.

– Čak ni ovo nije garancija uspeha, ali što duže Ukrajina odlaže pronalaženje takvog rešenja, veća je verovatnoća da će Rusija nastaviti da jača snage za pokretanje sopstvene ofanzive ovog leta ili jeseni, možda čak i zauzimanje Harkova ili Odese – zaključio je ekspert .

UDARNA VEST.rs(informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare