Upaljeni RHMZ alarmi! Na snazi novo upozorenje: Nevreme juri ka Beogradu, a evo ko je prvi na udaru

Superćelijska oluja, koja je prvo protutnjila Slovenijom, a potom prešla preko Hrvatske, stigla je tokom popodnevnih sati u Srbiju.

RHMZ je upravo izdao novo upozorenje na nevreme u Srbiji. Srem i Bačka će u naredna dva sata biti na udaru oluje.

– U naredna dva sata oblačnost koja se premešta iz Slavonije na istok usloviće u Bačkoj i Sremu kišu, pljuskove, grmljavinu i kratkotrajno jak i olujni vetar – stoji u upozorenju RHMZ.

Nevreme u Beogradu

Nevreme u Srbiji stiže posle 19, u Beograd posle 20 časova, rekao je za RTS Slobodan Sovilj,meteorolog RHMZ-a.

– Oluja ulazi na teritoriju Srbije nakon 19 časova. Što se tiče Beograda. Očekujemo intezivne pljuskove i pojavu grada i pojačan vetar u narednim satima – kaže Sovilj.

Ukazuje da oluja neće biti jaka kao ona u sredu.

Dramatičan snimak pada drveta na automobil 

Tokom vožnje kroz Lipovačku šumu devojka je zabeležila zastrašujući momenat kada se drvo srušilo na automobil u pokretu u kojem je ona bila.

Snimak je nastao u sredu uveče tokom superćelijske oluje a ne večeras. 

Nevreme stiglo u Srbiju

Naime, kako se vidi na snimcima sa društvenih mreža, jak grad pogodio je Valjevo danas tokom popodneva.

Počeo je da duva jak vetar, padaju grad i kiša. Upozorenje RHMZ za Zapadnu Srbiju već je na snazi.

Ovako trenutno izgleda jezivi olujni oblak koji preti da poklopi čitavu Srbiju.

Upozorenje RHMZ

Inače, RHMZ je izdao danas i upozorenje da se u oblasti od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata danas i sutra očekuje jaka grmlјavinska aktivnost.

Razvoji će lokalno biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz ponegde krupan grad veći od 5 cm u prečniku, kratkotrajno olujne udare vetra jače od 24 m/s, i izolovano orkanske udare vetra jače od 28 m/s.

Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti, ali je veća verovatnoća pojave u kasnijim popodnevnim i večernjim satima u severnim, zapadnim i centralnim krajevima Srbije. Za konkretne lokacije ćemo izdavati hitno upozorenje na grmlјavinske nepogode jedan do dva časa unapred.

Takođe, danas i sutra u južnim, a delom i u centralnim krajevima zemlјe ponovo se očekuju vrednosti od 35 do 38 stepeni. Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelјu, početkom sledeće sedmice stiže novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike usloviće temperature oko 40 stepeni.

Danas je, zbog najavljenih nepogoda ali i visokih temperatura na teritoriji cele Srbije na snazi narandžasti meteo alarm.

UDARNA VEST.rs (Informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare