(UŽIVO) An Brnabić u „Hit tvitu“: Naš zdravstveni sistem je izuzetno socijalno orijentisan!

Premijerka Ana Brnabić gost je emisije „Hit tvit“. Sa njom gostuje i Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, kao Sanja Škodrić direktorka RFZO

Očekuje se da će Brnabićeva komentarisati najvažnije teme – situaciju na Kosovu i Metohiji, političke prilike u zemlji, američke sankcije direktoru BIA Aleksandru Vulinu…

Brnabić je rekla da je danas puštena jedinstvena elektronska naplata putarine za teretna vozila sa Makedonijom.

– Kada krenete da putujete ne morate više da razmišljate da li primaju evre ili imate samo dinare. Automatski vam se skida novac sa računa kao u Srbiji – rekla je Brnabić.

Kako kaže, ne mora da se kupuje novi tag, može da se na graničnom prelazu za 10 minuta prekonfigurisati vaš stari taj na ulazu u Grčku.

– Za to su sada zainteresovane i Hrvatska i Grčka i vidimo direktne benefite koje vidimo od Otvorenog Balkana – rekla je Brnabić.

Izlazak Edija Rame iz Otvorenog Balkana

Brnabić je prokomentarisala i da je mogući izlazak Edija Rame iz inicijative Otvoreni Balkan skoro nemoguć, jer je albanski premijer zajedno sa predsednikom Vučićem inicijator ove inicijative i podsetila je da se sutra sastaje sa Ramom.

Brnabić o Tiodoroviću i Bakiću

– Nisam polemisala sa njim, ni ne poznajem čoveka. Da li je to pristojna Srbija kada kažete da možete da me „uvatite“. Zamislite kakva bi bila reakcija da je to uradio recimo urednik Informera Vučićević. Imali bi proteste, aktivirali bi se NVO. Ali u ovom slučaju toga nema. Naravno ako ste za Vučića i SNS, onda toga nema. Profesor Bakić je izjavio da smo mi iz SNS-a krdo i morala sam da reagujem i na to – rekla je Brnabić na pitanje o tvitovima koje je objavljivao Tiodorović.

– Svako ko je protiv Vučića i SNS, sve im je dozvoljeno i mogu da napadaju političke analitičare i nikada od te samozvane elite nećete čuti reakciju – izjavila je premijerka.

O najskupljem leku na svetu

Brnabić je rekla da nije samo u Srbiji slučaj da se šalju poruke sms za lečenje dece. Dodaje da ne postoji zemlja u svetu koja leči sve pacijente inovativnim terapijama.

– Mi pokušavamo da pomognemo i našoj deci koja sada žive u inostranstvu. Danska nije plaćala inovativnu terapiju – rekla je Brnabić.

Kako kaže, ne postoji država koja plaća sve takve terapije i za sve retke bolesti. Dodaje da je za Srbiju važno da kada je tek 2014. godine kada je predsednik Vučić postao predsednik Vlade, tek tada, direktno na njegovu inicijativu napravljen je republički fond za lečenje dece u inostranstvu. Od retkih bolesti, dodaje i onih za koje ne postoji adekvatna terapija u Srbiji.

– To je napravljeno tek 2014. godine i od tada se svake godine povećava budžet i sada smo došli do izuzetno imresivnih centara. Naš zdravstveni sistem je izuzetno socijalno orijentisan. Mi imamo jednu izrazito socijalnu državu – rekla je Brnabić.

Škodrić je rekla da je ova sredstva koja se svake godine uvećavaju, kreće se od 130 miliona 2013. do 4, 3 milijarde ove godine. Dodaje da se i u toku godine izdvajaju dodatna sredstva.

– Za SMA uglavnom zemlje u okruženju pacijente šalju kod nas na lečenje. SMA i cistična fibroza su dosta napredovale i u dijagnostici i u lečenjima. Lekove finansiramo mi, od 2019. pacijenti se leče i trenutno se leči dve trećine njih, a od SMA jedna trećina – rekla je Škodrić.

Kako kaže, veliki broj retkih bolesti se takođe finansiraju, a svake godine se povećava broj pacijenata.

Kod SMA, kako kaže, što se pre da to je efikasnija terapija. Dodaje da je zato bitan ovaj obavezni skrining koji će se po rođenju raditi u svim porodilištima.

– Tako će se otkriti na vreme bolest i dati lek. Do sada svi koji su se otkrili u roku od 24 sata su dobili lek – rekla je Škodrić.

Ona kaže da su ti lekovi toliko skupi jer su to genetski lekovi, da su istraživanja jako skupa i traju.

– Kontrola tih istraživanja je takođe jako skuplja, pa se zato i radi o toj cifri. Cena je milion i devetsto. Sada je jako važno što će moći da se leče u Srbiji i neće se plaćati troškovi lečenja već samo lek – rekla je Škodrić.

Stevandić je rekao da svi pacijenti u Srbiji i Republici Srpskoj dobiće lekove bez obzira o kome se radi.

– Samo jako dobro potkovana ekonomska osnova može da obezbedi takvo lečenje. Mnoge evropske zemlje imaju izraženije probleme nego Srbija – rekao je Stevandić.

Kako kaže, nije samo inovativna terapija i sva druga terapija je ovde mnogo dostupnija i razvijenija nego u ostalom delu sveta.

Škodrić je rekla da kada se ta terapija jednom uvede, mi garantujemo da će taj pacijent do kraja života imati tu terapiju.

Brnabić je rekla da je jako važno da se razume ozbiljnost i odgovornost onih koji se bave ovim poslom za našu zemlju.

– Mi smo pre dve nedelje imali sastanak sa proizvođačima, da vidimo kako dodatno da radimo i targetiramo – rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je državni vrh razumeo da moderna medicina ide u pravcu genske terapije. Sve će više, dodaje, lek biti personalizovan u odnosu na gensku predispoziciju.

– Mi moramo da uđemo u taj voz ukoliko želimo da za deset godina i dalje budemo u koraku sa svetom – rekla je Brnabić.

UDARNA VEST.rs(informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare