ŠTA BI SE DESILO KADA BI UKRAJINA DANAS UŠLA U NATO? Aktivacija Člana 5 bi bila naredni korak, a TO ZNAČI SAMO JEDNO 

Potencijalno članstvo Ukrajine u NATO glavna je tema dvodnevnog samita Alijanse koji je danas počeo u litvanskoj prestonici Viljnusu.

BBC objašnjava šta bi se desilo kada bi Ukrajina pristupila NATO.

Podseća se da je Alijansa 2008. saopštila da bi Ukrajina mogla da u budućnosti postane članica Severnoatlantskog saveza, ali da je nedavno odbila zahtev Kijeva za ubrzani prijem u članstvo.

BBC navodi da prepreku takvom razvoju događaja predstavlja Član 5 NATO povelje u kojem piše da, ukoliko je jedna zemlja članica Alijanse napadnuta, sve ostale države toj vojnog saveza treba da stanu u njenu odbranu.

Navodi se da, ako Ukrajina sada pristupi NATO, to bi tehnički značilo da sve zemlje članice Alijanse moraju da objave rat Rusiji.

BBC navodi da se Kijev pomirio s tim da Ukrajina ne može da postane članica Alijanse dok sukob traje, ali želi da pristupi NATO što pre nakon što se on okonča.

Britanski medijski servis navodi se da se Ujedinjeno Kraljevstvo zalaže za ubrzani prijem Ukrajine u NATO, a da baltičke države i zemlje istočne Evrope traže od Alijanse da jasno objasni Kijevu koje to dodatne uslove Ukrajina mora da ispuni.

BBC navodi da su neki od saveznika, uključujući tu SAD i Nemačku, obazriviji. Oni traže od Kijeva da se prvo izbori sa korupcijom, ojača pravosudni sistem i osigura civilnu kontrolu nad vojskom.

Oni se takođe brinu da bi primanjem Ukrajine NATO bio uvučen u rat sa Rusijom.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/BBC)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare