Šmit: Poništavam odluke Narodne skupštine Republike Srpske

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmitobraća se javnosti povodom situacije u Republici Srpskoj.

„Nedavnim odlukama NSRS se direktno krši ustavni poredak BiH a smamim tim i Dejtonski mirovni sporazum. On je sačinjen možda prekasno ali u nameri da zaustavi strašni rat koji su podnosili ljudi ove zemlje. Bez obzira da li se radi o Srebrenici ili opsadi Sarajeva. Na nama je da osiguramo da se to više ne ponovi“, rekao je on.

On je dodao da entitetske skupštine nemaju nadležnost da degradiraju odredbe ustava BiH i nemaju pravo da regulišu jurisdikciju kjljučnih dejtonskih institucija kao što je Ustavni Sud BiH

„To je jednostavno tako. Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja ustavnog poretka zemlje i ključnih elemenata Dejtona. Odlučio sam da zakon koji je usvojila Skupština entiteta ukinem. S obzirom na to da su donete neustavne odluke, odlučio sam da donesem izmene Krivičnog zakona BiH na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak tretuirati kao krivično delo“, rekao je on.

Podsetimo, Šmit je sinoć najavio ozbiljne reakcije na odluku Narodne skupštine RS o nepriznavanju odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda na prostoru ovog entiteta.

„Stvari sam jako ozbiljno shvatio. Moja pozicija postoji da bih mogao da zaštitim i zemlju i njene građane. I nakon groznih vremena, moramo da osiguramo da gradimo mirno društvo, a ovo što sad imamo je pokušaj uništavanja tog društva. Ovo je ozbiljan napad, ali mogu reći, budite spremni, biće i ozbiljna reakcija“, rekao je Šmit sinoć.

Uskoro opširnije…


UDARNA VEST.rs (Telegraf.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare