„ŠkaljarcI“ duboka vas jama čeka, duboka metar, a dugačka kilometar!“

Pred podgoričkim Višim sudom nastavljeno je suđenje Stefanu Kovaču, optuženom da je kao pripadnik kriminalne organizaciji koju je formirala osoba sa pseudonimom Džon Goti, a koja je imala zadatak da ubije Dejana Kašćelana u Beču 2020. godine.

Tokom jučeranjeg dana je u ovom predmetu, a prvi put pred sudom, izvedena Skaj komunikacija kao dokaz. Deo njega se odnosi na torturu koju je doživeo Kovač.

Stefan Kovač je sudu kazao da je tri godine ukazivao na torturu koju je doživio.

Tako je sud sproveo Skaj komunikaciju za koju je sudija Nenad Vujović kazao da postoji sumnja da su njeni učesnici bili službenik ANB Petar Lazović, navodni vođa kavačkog klana  Radoje Zvicer i službenik policije Ljubo Milović.

Prikazani sadržaj odnosi se na policijsku torturu prilikom hapšenja Stefana Kovača i drugih lica koja se povezuju sa suparničkim škaljarskim klanom.

Sud je naveo i prikazao sadržaj za koji je pojašnjeno od strane sudije da predstavlja fotografije lica koja su bila izložena mučenju od strane pojedinih pripadnika policije, poruke među navedenim licima i fotografije sadržaja telefona Kovača i drugih koji su „pod pritiskom i torturom otključali svoj telefon“.

Pomenuta komunikacija sadržala je i audio poruke. Kako je u sudnici navedeno, radi se o grupnim čat prepiskama.

Za jedan deo poruka sudija je pojasnio da je upućen „Šariću“ i da se radi o jednosmernoj komunikaciji.

Sproveden je i deo Skaja – a koji se ne odnosi na ovaj predmet ali sud smatra da je važan bio radi utvrđivanja sumnje ko su korisnici. Sud je odlučio da izuzme iz spisa predmeta službene beleške koje se odnose na sadržaj mobilnog telefona Kovača jer smatra da je nakon sprovođenja Skaj komunikacija utvrđeno da je nastao protivzakonito.

„J…. mater svima, a posebno škaljarima“, „Škaljarci duboka vas jama čeka, duboka metar a dugačka kilometar“, „Moramo i Bosance i Hercegovce pržiti, i njima će kesa samo da dođu na red“, „Eto ga kao prase rokće, kad bi pomenuo ko je kasapin“ (sud naveo da se sumnja da je ovu poruku pisao Ljubo Milović)..

Zatim: „Da se legitimišemo Ljubo Milović za moju braću, pa neka hapse, neka otvaraju telefone“ (tokom slavlja ubistva Alana Kožara, na mikrofon neko izgovara – audio poruka)

„Ajmo Miloviću, ajmo Lazoviću“ (takođe na mikrofon tokom slavlja pevač proziva).

„Šklempovi sa travom rade, njega sam samo ošamario“ (poruka za koju je sud naveo da sa „Šklempo“ u ovoj komunikaciji označavaju Jovana Vukotića, i nastala kada je jedno lice privedeno)

„Poz brate. Pazim sve naše. Tu sam za tebe kao mlađi brat.“ (poruke poslate “ Šariću“)

Takođe, prema navodima suda, fotografija poslata “ Šariću“ na kojoj je sud konstatovao da se vidi Petar Lazović na jahti.

UDARNA VEST.rs(informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare