BAHATOST BEZ GRANICA Konak knjeginje Ljubice preživeo je burnu istoriju grada čitava dva veka, a onda se desio investitor 

Dogradnja dvorišnog objekta u Ulici kneza Sime Markovića 10a na Kosančićevom vencu, pravi je atak na Konak kneginje Ljubice. Posle 190 godina od izgradnje, ovaj spomenik, koji je pod najvišim stepenom zaštite, oštećen je zbog nečijeg interesa. Iako postoji građevinska dozvola, prema rečima nadležnih, došlo je do izlaska iz okvira predviđene gradnje.

Pokrenut postupak, obavljen nadzor

Republička inspekcija pokrenula je postupak ovim povodom, Gradska građevinska inspekcija obavila je nadzor u petak, pa će za par dana biti poznato više detalja o ovom slučaju.

Već nekoliko dana na društvenim mrežama kruži fotografija na kojoj se vidi da je uz Konak kneginje Ljubice pribijen objekat u izgradnji. Zgrada na parceli uz Konak „naslonila“ se na ovaj spomenik kulture, a deo oluka kao da je „odsečen“.

Opština Stari grad osudila zloupotrebu građevinske dozvole

Građevinska dozvola za ove radove izdata je u Odeljenju za građevinske poslove opštine Stari grad u aprilu prošle godine. Godinu dana ranije, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda izdao je uslove za rekonstrukciju i dogradnju ovog objekta.

– Osuđujemo svaku zloupotrebu i svako prekoračenje građevinske dozvole, ne samo u konkretnom slučaju nego u svakoj drugoj situaciji – rekli su za „Novosti“ u Opštini Stari grad.

„Ukoliko dođe do oštećenja, investitor bi mogao krivično da odgovara“

– Republička građevinska inspekcija Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izašla je na teren i u narednim danima očekujemo izveštaj o preduzetim merama kako bismo dalje postupili prema ovlašćenjima. S obzirom na to da je ovo spomenik pod najvišim stepenom zaštite, ukoliko dođe do oštećenja, investitor bi mogao krivično da odgovara – kazali su iz te Opštine.

Kako su podsetili iz te beogradske opštine, oni nemaju ovlašćenja da sankcionišu one koji prekorače granice dobijene građevinskom dozvolom, jer je od 2018. godine građevinska inspekcija u nadležnosti Grada. U Sekretarijatu za inspekciju, nadzor i komunikaciju, rekli su da su i oni pokrenuli postupak povodom oštećenja Konaka.

– Građevinski inspektor našeg Sekretarijata, obavio je nadzor u petak. U toku je postupak utvrđivanja svih relevantnih činjenica, na osnovu kojih će građevinski inspektor dalje postupati u skladu sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji i pravilima postupka inspekcijskog nadzora – rekli su za „Novosti“ u Sekretarijatu za inspekciju, nadzor i komunikaciju.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare