Стефан Кркобабић у Собрању Северне Македоније 

Односи Републике Србије и Републике Северне Македоније на историјском максимуму“, истакао је Стефан Кркобабић, председник Посланичке групе ПУПС – Солидарност и правда, приликом посете Собрању Републике Северне Македоније. 

И додао:

„А, круна свега до сада је незабележен искорак који је Српска Православна Црква учинила у признавању и пуном уважавању братске Македонске Православне Цркве – ОхридскeАрхиепископијe“, нагласио је Стефан Кркобабић.

Од посебног значаја био је сусрет са председником Демократске партије Срба у Македонији (ДПСМ) Иваном Стоилковићем који је и народни посланик у Собрању. 

Том приликом истакнут је значај који обе државе посвећују заштити националних мањина, као и упорна и доследна борба за демократизацију друштава у целини, а посебно борба за заштиту социјално рањивих слојева друштва у обе државе.

Истакнут је значај привредне сарадње, а као прави и јединствени пример наведен је концепт „Отворени Балкан“ („Open Balkan“). 

У току посете организован је сусрет са министром пољопривреде Северне Македоније Љупчом Николовским. Тим поводом, посебна тема је била савремено задругарство. Македонска страна је изразила спремност да искуства Србије која су више него импресивна примени на територији Републике Северне Македоније. 

Министар пољопривреде Северне Македоније Љупчо Николовски високо је оценио резултате оживљавања задругарства Србије, посебно програм „500 задруга у 500 села“, а истовремено је истакао да је тај програм верификовао и председник Међународног задружног савеза Ариел Гурако.

У делегацији ПУПС-а поред Стефана Кркобабића били су Милан Чукић и Биљана Живковић.  

Информативна службa

ПУПС- Солидарност и правда

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare